"Die geur van dat konijn in het kokende water was ronduit ondraaglijk"

Haal je nooit de toorn van een misnoegde vrouw op de hals, want dan zou je lievelingskonijn wel eens in een pot kokend water kunnen belanden. Het overkwam Dan, nadat hij een stomend slippertje gemaakt had met Alex, die uiteindelijk meer wilde dan seks alleen. Toen ze dat niet kreeg, sloegen de stoppen helemaal door en vond de bedrogen echtgenote Beth het konijntje van haar dochter kokend in de stoofpot. Het blijft een van de meest beklijvende scènes uit "Fatal attraction", de bioscoopfilm die 30 jaar geleden in wereldpremière ging.

Het huiselijk geluk van Dan (rol van Michael Douglas) en Beth (rol van Anne Archer) werd dan ook danig op de proef gesteld door Alex (rol van Glenn Close). De psychologische thriller sleepte alvast 6 Oscarnominaties in de wacht en werd een gigantisch kassucces. Met dank ook aan het konijn in de pot.

This content is subject to copyright.

Voormalige Paramount Pictures-ceo Sherry Lansing bevestigde in haar autobiografie "Leading lady" dat het wel degelijk om een echt, zij het dood konijn ging, om de scène zo realistisch mogelijk te maken. Het dier werd bij een plaatselijke slager opgehaald. Lansing: "Aanvankelijk wilden we de ingewanden van het konijn verwijderen, maar dan was het gewicht van het dier helemaal weg. Wat er over bleef, was enkel maar wat huid. Gevolg was dat we het dier hebben gekookt met al zijn ingewanden. En de stank was daarbij niet te harden. Dat heeft zeker en vast de reactie van Anne Archer meebepaald, juist omdat die geur zo afschuwelijk was."

Glenn Close: "Die scène met dat konijn, daar had ik toch wel mijn vragen bij. Aanvankelijk vond ik dat er toch wel iets over. Er sterven voortdurend mensen in films. Maar een dier doden, waarvoor ik dan uiteindelijk toch beroemd geworden ben, dat is toch van een heel andere orde. Ik ben dan naar een psychiater gestapt met de vraag of iemand in staat is om zoiets te doen. En het antwoord was: "Ja, er zijn mensen die dergelijke dingen doen.” Dat maakte de figuur van Alex nog interessanter voor mij. Nu kon ik nog meer op zoek gaan naar de drijfveren van zo’n gedrag." (Entertainment Weekly, december 2016)

This content is subject to copyright.

Bedrijfsleider David Evans Shaw wist alvast, na het zien van de film, hoe het hart van Close te veroveren. Close: "Toen ik David voor het eerst in zijn woning bezocht en ik in zijn prachtige keuken terechtkwam, stond er een kookpot op het fornuis. Uit die pot stak het hoofd van een pluchen konijn. Nee, het was geen echt konijn, maar zo’n lief pluizend diertje. Ik vond dat erg grappig." (National Pubic Radio, december 2014). Shaw en Close huwden in 2006, maar hun huwelijk liep uiteindelijk spaak in 2015.

In de theaterversie van de film, die in maart 2014 in Londen in première ging en waarin onder meer Kristin Davis, bekend van "Sex and the city", een belangrijke rol speelde, werd alvast geen konijn gekookt. De 2 konijnen, Ron en Nancy, die voor de voorstellingen gebruikt werden, overleefden beiden ieder optreden, ook al werd geïnsinueerd dat ze het leven lieten in een pot kokend water. Conclusie in het programmaboekje was dan ook: "No bunnies have been harmed during the rehearsal or production of "Fatal attraction"."

"Boil your bunny" kreeg alvast zijn plaats in de Urban Dictionary met de omschrijving: "De ontaarde en onvoorspelbare activiteiten van een psychotische partner in een gebroken relatie." En ook, "de obsessief-maniakale verliezer die iemand stalkt”. Die uitleg kende zijn bestaansreden dus 30 jaar geleden, toen "Fatal attraction" midden september 1987 in de Amerikaanse bioscoopzalen verscheen:

Meest gelezen