Scouts over mascotte Oerwoudfuif: “Verbieden is onze communicatiestijl niet”

De scouts benadrukken dat het absoluut niet de bedoeling was om met de mascotte van de Oerwoudfuif mensen te discrimineren of te kwetsen. Toch kiezen ze er ervoor om de affiche met de zwarte jongen niet meteen te verbieden. Scouts en Gidsen Vlaanderen gaat liever in dialoog met de plaatselijke scoutsgroep, zodat de jongeren zelf met een oplossing kunnen komen.

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft alle begrip voor de reactie van Dalilla Hermans. “Uiteraard willen wij op geen enkele manier een kwetsende beeldvorming,” zegt Jan Van Reusel, communicatieverantwoordelijke van de scouts. “We kunnen begrijpen dat die mascotte kwetsend overkomt, maar we willen ook de scoutsgroep van Hansbeke niet kwetsen door hier plots zeer agressief op te reageren. We willen de groep niet aanvallen, want het ging hier absoluut niet om doelbewust racisme”. 

De pedagogische werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen was naar eigen zeggen al in gesprek met de groep over de affiche, nog voordat Dalilla Hermans contact met hen opnam. De scouts waren toen al aan het bekijken hoe ze dat beeld in de toekomst konden bijstellen. Want hoewel er volgens Van Reusel intern nooit klachten kwamen over de mascotte, zijn ze zich er wel van bewust dat een alternatief wenselijk is. 

VRT

De plaatselijke scoutsgroep van Hansbeke is zelf op zoek naar dat mogelijke alternatief. En dat werkt volgens Van Reusel veel efficiënter dan de affiche met de mascotte gewoon te verbieden: “Op die manier zal de scoutsgroep zelf - op basis van eigen inzicht – dat beeld kunnen bijsturen. Het is niet onze stijl om daar autoritair op in te grijpen en dwingend op te treden door dingen te gaan verbieden. We willen liever met de plaatselijke scoutsgroep in dialoog gaan om zo tot een gedeeld inzicht te komen.”

Meest gelezen