Wagens aan de kant alstublieft: het is Autoloze Zondag

Vandaag is het Autoloze Zondag, een initiatief dat deel uitmaakt van de Week van de Mobiliteit van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. In tientallen steden in Vlaanderen en Brussel worden activiteiten georganiseerd en autovrije zones ingesteld.

De Week van de Mobiliteit, die plaatsvindt van 16 tot 22 september,
viert dit jaar de 200e verjaardag van de fiets. Het speerpunt van de
week is zoals elk jaar de Autoloze Zondag. Een veertigtal gemeenten in
Vlaanderen nemen deel, in veel grote en kleine steden en gemeentes zijn
autovrije zones ingesteld.

Voetgangers, fietsers en alle andere niet-gemotoriseerde weggebruikers zijn welkom op een heleboel activiteiten. Naast klassiekers zoals Autodeelsalons en Cycle Chic acties kan je ook naar enkele in het oog springende acties, zoals Fly Over in Gent.Op veel plaatsen is het openbaar vervoer vandaag gratis of geldt een speciaal tarief.

Brussels Gewest weert auto's tussen 9.30 uur en 19 uur

Ook in Brussel worden allerhande activiteiten georganiseerd. Er is een fietsdorp op het Poelaertplein en een retro-fietsparade van 10 kilometer die de geschiedenis van de fiets tentoonstelt. Wie toch pech heeft op de Autoloze Zondag kan opnieuw gratis rekenen op fietsherstellingsdienst van vzw Cyclo.

Het Brussels Gewest is 9.30 tot 19 uur afgesloten voor het verkeer. De wagens die wel een toestemming hebben om in de hoofdstad te reizen, moeten dat doen met een snelheid van maximaal 30 kilometer per uur. Het openbaar vervoer is zondag gratis.

Minder dieselroet in de lucht

Uit een enquête van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat vier op de
tien respondenten (wellicht) zal deelnemen aan de Autoloze Zondag.
Volgens Ircel de Intergewestelijke cel leefmilieu, is door de Autoloze
Zondag van vorig jaar de aanwezigheid van dieselroet in de lucht op een
dag tijd met de helft verminderd.

Alle info op www.weekvandemobiliteit.be.

Videospeler inladen...

Meest gelezen