Bekend architect Albert Speer jr. overleden

Architect en stedenbouwkundige Albert Speer jr. is op 83-jarige leeftijd overleden in Frankfurt. Hij werd wereldberoemd met zijn ontwerpen. Zo ontwierp hij onder andere acht stadions voor het WK voetbal in Qatar in 2022. Speer is de zoon van de officiële architect van het naziregime. 

Andere projecten waar Speer bekendheid mee verwierf zijn de nieuwbouw van de Europese Centrale Bank en de Europawijk in zijn woonplaats Frankfurt. Ook zijn ontwerpen voor de Expo 2000 in Hannover en de Expo 2010 in Shanghai en grote stedenbouwprojecten in onder meer Peking, Riyad en Caïro genoten aandacht bij een groot publiek. 

Speer jr. overleed na een val. Tot op het laatste moment was hij erg betrokken bij zijn architectenbureau. Begin jaren 60 heeft hij zijn bureau opgericht, nu werken er  ongeveer 200 mensen.

 Kenmerkend voor Speer zijn ook de strenge milieueisen die hij oplegde aan gebouwen. Hij bouwde erg energiebewust en in zijn ontwerpen gebruikte hij zo weinig mogelijk oppervlakteruimte.

 Zoon van nazi-kopstuk

Speer was de zoon van nazi-kopstuk en architect Albert Speer. Zijn vader was goed bevriend met Hitler en was een van de machtigste mannen van het naziregime. 

Speer jr. werd in 1934 geboren in Berlijn als oudste van zes kinderen. Hij was twaalf toen zijn vader voor zijn rol in het naziregime tot twintig jaar cel werd veroordeeld. Zijn hele leven heeft hij geprobeerd zich van zijn vader te distantiëren. Toch ontkende hij zijn familiegeschiedenis niet. Want hij werkte mee aan een documentaire over zijn vader, die de ARD in 2005 uitzond.

Meest gelezen