Boerenbond laat zijn leden zelf dierenwelzijn checken

De Boerenbond werkt aan een dierenwelzijnscan, waarmee zijn leden zelf kunnen nagaan hoe diervriendelijk hun bedrijf is. Dat zegt Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond in De Zondag.

Veel veehouders kloppen bij de Boerenbond aan met vragen over dierenwelzijn, en daar wil de organisatie nu op inspelen. "Om de veehouders te ondersteunen in hun zorg voor dierenwelzijn op hun bedrijf zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van 2 scans",  legt Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond uit.

"Op heel korte termijn komt er een zelfscan, die ter beschikking zal gesteld worden via een handige webtool. Daarin zit een checklist, met alle wettelijke en bovenwettelijke eisen over dierenwelzijn. Veehouders kunnen aanvinken om te kijken of ze in regel zijn met die voorschriften", zegt De Becker.

"Er komt ook een bedrijfsscan dierenwelzijn, dat gebeurt in samenwerking met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Het is een bedrijfsdoorlichting, en het resultaat moet een rapport zijn met een aantal technische aanbevelingen, verbeterpunten om het comfort van de dieren op het bedrijf te verhogen", luidt het nog.

Onlangs kwamen er verschillende wantoestanden aan het licht in de slachthuizen van Tielt en Izegem. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights had daar beelden van verspreid. 

Meest gelezen