PA Wire/Press Association Images

Britse luchtmaarschalk verkozen voor hoogste militaire NAVO-functie

De Britse Chef Defensie, luchtmaarschalk (vergelijkbaar met generaal) Stuart Peach, is gisteren in het Albanese Tirana door de geallieerde Chefs Defensie verkozen als de volgende voorzitter van de militaire raad van de NAVO. Dat is de hoogste militaire functie binnen de verdragsorganisatie. 

Peach neemt in juni 2018 de fakkel over van de huidige voorzitter van de militaire raad, de Tsjechische generaal Petr Pavel, die sinds juni 2016 op post is. "Ik heb er vertrouwen in dat Stuarts enorme ervaring als Chef Defensie en als lid van de militaire raad hem in staat zullen stellen om de raad met grote geschiktheid uit te voeren", zegt Pavel.
De luchtmaarschalk zelf vindt het een grote eer om verkozen te zijn. "Ik kijk ernaar uit om deze nieuwe uitdaging aan te gaan in een belangrijke periode voor de NAVO, waarin de alliantie moet moderniseren om het hoofd te kunnen bieden aan altijd veranderende bedreigingen".

De voorzitter van de militaire raad van de NAVO heeft als taak om de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie - momenteel de Noor Jens Stoltenberg - in naam van de Chefs Defensie van de 29 lidstaten te adviseren over militaire aangelegenheden.  

Meest gelezen