Congolees leger schiet vluchtelingen dood

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in de Democratische Republiek Congo en hoofd van de VN-missie in het land, Maman Sidikou, heeft het geweld tegen Burundese vluchtelingen door het Congolese leger scherp veroordeeld. 

Bij schermutselingen met een groep Burundese vluchtelingen hebben soldaten van het Congolese leger vrijdag minstens 36 mensen doodgeschoten in Kamanyola, in de provincie Zuid-Kivu.

Volgens het kabinet Binnenlandse Zaken van de provincie wilde het leger de groep vluchtelingen uiteendrijven. Ze schoten daarbij in de lucht, maar werden bekogeld met stenen, luidt de uitleg van de overheid. De vluchtelingen eisten de vrijlating van vier kompanen die woensdagnacht ingerekend en nadien uitgewezen werden naar Burundi. Er is ook sprake van 124 gewonden.

Meest gelezen