De Wever op ramkoers met De Morgen: "Een zogenaamde kwaliteitskrant"

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt uit naar De Morgen als "zogenaamde kwaliteitskrant" omdat de krant “een podium biedt aan mensen om Zuhal Demir uit te schelden voor Dash-poeder.” Dat zei De Wever in zijn speech tijdens de familiedag van N-VA in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. 

Aanleiding van de sneer is een interview vorig weekend in De Morgen van theatermaker Chokri Ben Chikha en Rachida Lamrabet, ontslagen als juriste bij Unia. In het interview wordt staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) beschreven als “Zuhal Demir is een vrouw met een wit masker. Ze is volledig geassimileerd. Alleen daarom wordt ze getolereerd. Ze is als Dash. Ze wast witter dan wit.”

De Wever pikt deze uitspraak blijkbaar niet en haalt daarom op zijn beurt uit naar de krant in zijn speech tijdens de N-VA-familiedag in Puyenbrouck. “Het is een schande dat een zogenaamde kwaliteitskrant een podium biedt aan mensen die je uitschelden voor Dash-poeder omdat je het hebt waargemaakt als burger van ons land, als Vlaming, als N-VA-lid waar we fier op zijn.”

"Niet onder de indruk"

Bij de krant De Morgen zijn ze niet onder de indruk. “Als krant proberen wij een platform te bieden van verschillende meningen. Die meningen kunnen botsen, soms storen, … Maar dat is algemeen de rol van een krant. De verkondigde mening hoeft niet noodzakelijk de mening van de krant te zijn", reageert Bart Eeckhout, opiniërend hoofdredacteur van De Morgen en ook schrijver van het bewuste artikel. Verder geeft Eeckhout mee dat “het stilaan routine wordt het lijstje media dat Bart De Wever aanvalt. Ik ben niet onder de indruk.”

“Het wordt stilaan routine, het lijstje media dat Bart De Wever aanvalt. Ik ben niet onder de indruk

Bart Eeckhout

Het is inderdaad niet de eerste keer dat De Wever uithaalt naar een krant. Deze zomer lag de N-VA-voorzitter in de clinch met De Standaard naar aanleiding van een artikel over de beveiliging van het Antwerpse gerechtsgebouw.

De Standaard-journalist Bart Brinckman maakte een analyse over de discussie tussen De Wever en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over de ontsnapping van twee criminelen die naar de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling werden gebracht.

Ook toen haalde De Wever stevig uit, maar dan op de partijwebsite: “Wie de voormalige kwaliteitskrant De Standaard regelmatig leest -wat ik helaas niemand nog kan aanbevelen- zal vastgesteld hebben dat de heer Bart Brinckman van deze krant een vrijgeleide heeft om een persoonlijke vendetta te voeren jegens mij."

”Haatdragende” krant Le Soir        

In 2010 was de voorzitter nog woest op de ”haatdragende” krant Le Soir. Toen diende hij tegen de krant een klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Aanleiding voor de heisa was een column over de wooncode die de krant publiceerde.

Het was ook niet de eerste keer dat De Wever een klacht indiende tegen Le Soir. Eerder diende hij een klacht in nadat hij in een artikel werd vergeleken met Hitler en Slobodan Milosevic. In het stuk stond dat “alle N-VA'ers beter op een boot op de oceaan konden worden gezet om die vervolgens tot zinken te brengen.”

"Het zal van N-VA en van N-VA alleen afhangen"

In zijn speech op de familiedag benadrukte De Wever vandaag verder dat de federale en de Vlaamse regering, en met name de N-VA-ministers, goed werk leveren. "Maar dat werk was niet gemakkelijk. Het wordt ons bij momenten zelfs van allerlei kanten heel moeilijk gemaakt. We moeten als N-VA'ers con-ti-nu spitsroeden lopen", luidde het voor enkele duizenden N-VA-leden en -sympathisanten. "De linkse kerk predikt nu al dagelijks hel en verdoemenis over onze realisaties inzake veiligheid en verketteren alles wat we vragen”, aldus De Wever.  

Maar de "tocht" van N-VA is nog maar pas begonnen, zei De Wever ook. "Er zijn nog heel wat hervormingen nodig, maar helaas is ook elders de moed om de nodige hervormingen te verdedigen soms ver te zoeken. Het zal van ons en van ons alleen afhangen. Wie een welvarend en solidair Vlaanderen wil, roep ik op om onze rangen te versterken."

Meest gelezen