Maanstof onder de hamer in Parijs

Het veilinghuis FauveParis bood gisteren een uitzonderlijke collectie historische ruimtevaartobjecten te koop aan. Klapstukken waren drie "porties" maanstof die Amerikaanse astronauten van de Apollo-missies meegebracht hebben. Ze brachten 1.100 tot 2.300 euro op.
 

Een niet-alledaagse veiling gisteren in het Parijse huis FauveParis. Meer dan 200 artefacten uit de pionierstijd van het roemrijke Amerikaanse en Russische ruimtevaartverleden werden er te koop aangeboden. Vooral voorwerpen en documenten die te maken hebben met de Amerikaanse Apollo-missies naar de maan en de eerste stappen, letterlijk en figuurlijk, van de Russen in de ruimte.

Dat op zich is al spectaculair, maar vormde volgens het veilinghuis nog niet eens het orgelpunt van de dag. Dat waren drie "zakjes" met maanstof dat Amerikaanse astronauten meegebracht hadden van hun missies naar de maan. "De heilige graal" voor ruimefanaten, aldus expert Dimitri Joannidès
van het veilinghuis aan de Franse krant Le Figaro.

FauveParis

Het was de eerste keer dat in Europa stukjes van de maan geveild zouden worden. Vooraf werd de waarde van de drie artefacten geschat tussen 1.500 euro en 2.500 euro. Uiteindelijk leverden ze respectievelijk 1.178 euro, 2.159 euro en 2.349,50 euro op.

In juli werd in het New Yorkse veilinghuis Sotheby's maanstof geveild dat Neil Armstrong meegebracht heeft van de beroemde Apollo 11-missie. Dat ging onder de hamer voor meer dan 1,8 miljoen dollar.

Andere objecten die gisteren te koop aangeboden zijn: een stukje van de capsule waarmee de Russische kosmonaut Joeri Gagarin in 1961 de ruimte in ging en zo geschiedenis schreef als de eerste mens in het heelal, een getekende sterrenkaart die Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins gebruikten bij hun Apollo 11-missie, en een door Aldrin en Collins getekend vluchtplan van de Apollo 11.

Meest gelezen