Videospeler inladen...

Nucleaire dreiging wordt kunst

Proeven met kernwapens in Noord-Korea, of incidenten in kerncentrales, het houdt ook kunstenaars bezig. Het huis voor actuele kunst Z33 in Hasselt heeft hen samengebracht voor de tentoonstelling 'Perpetual Uncertainty'. Radioactieve neerslag en onzichtbare straling zijn onomkeerbaar aanwezig in onze wereld, en dat zorgt voor blijvende onzekerheid.

Een arbeider van de ontplofte kerncentrale in Fukushima wijst naar een webcam, en is meteen wereldwijd live te volgen op internet. Die vingerwijzing inspireerde videokunstenaar Kota Takeuchi. Net als de andere kunstenaars wil hij de kijker bewust maken van de onomkeerbare aanwezigheid van nucleaire besmetting op onze wereldbol.

Niet toevallig is Japan goed vertegenwoordigd op de tentoonstelling. Sinds de ontploffing in Fukushima maakt kunstenaar Shuji Akagi duizenden foto's van zijn thuisstad. Overal zijn opvallende groene zeilen te zien. Daaronder zit afgeschraapte grond die vol radio-actieve deeltjes zit. Maar niemand weet waar die besmette grond naartoe moet. Of hoe lang het zal duren voor de straling uitgewerkt is en alles weer echt veilig zal zijn.

Shuji Akagi

Bewegende atoomkaart

Op een geanimeerde landkaart toont de Japanse kunstenaar Isao Hashimoto ons alle atoomontploffingen die over de hele wereld plaatsvonden vanaf 1945, toen de Amerikanen de tests van het Manhattan Project uitvoerden nabij Los Alamos. Zijn overzicht stopt in 1998. Hij telde op dat moment al 2053 nucleaire explosies. 

Isao Hashimoto

Atoomwapens en bloemmotiefjes

De Brit David Mabb verzamelde protestborden tegen kernbewapening. Hij weefde er lieflijke motieven doorheen van William Morris, een Britse designer uit de 19e eeuw. Tot zijn verbazing ontdekte Mabb namelijk dat die stoffen gebruikt werden in Britse atoomduikboten. In de officiersmess waren er tafelkleedjes, kussens en gordijntjes van gemaakt.

David Mabb: "Dat is echt te gek, want William Morris was een utopische socialist, een vredesactivist, anti-oorlog. Hij zou ontzet zijn, geschokt, als hij wist dat zijn stoffen in Britse atoomduikboten opdoken, een eeuw later."

VRT

Uraniumglas

De kernramp in Fukushima zette Ken en Julia Yonetani aan om kroonluchters van uraniumglas te maken. In het glas zitten uraniumdeeltjes, die groen oplichten als er ultaviolet licht op schijnt. De kroonluchters stellen de 31 kernmachten van de wereld voor. Hoe meer kerncentrales in het land, hoe groter de kroonluchter. In Hasselt zijn er zes te zien, ook die van België. 

© Polly Yassin

De tentoonstelling Perpetual Uncertainty is nog te zien tot 10 december in Z33, het huis voor actuele kunst in Hasselt. De toegang is gratis.

Meest gelezen