AFP or licensors AFP OR LICENSORS

Trump laat zich weer gaan op Twitter met uithaal naar "Rocket Man" Kim Jong-un

De Amerikaanse president Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben gisteren de situatie op het Koreaanse schiereiland met elkaar besproken. "Ik heb hem gevraagd hoe het gaat met Rocket Man", twitterde Trump daarover vandaag, verwijzend naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

 

Moon Jae-in en Trump hebben elkaar gisteren gesproken, in verband met de toenemende spanningen op het Koreaanse schiereiland. Beide leiders zijn overeengekomen om de economische en diplomatieke druk op Noord-Korea te blijven opvoeren, nadat het land de voorbije weken verschillende succesvolle kernwapen- en rakettests uitvoerde.

Eergisteren heeft Pyongyang voor de tweede keer in minder dan een maand een raket gelanceerd over Japan. Trump en Moon hebben die rakettest gisteren ten sterkste veroordeeld, aldus de woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president. De VS en Zuid-Korea zullen nu samenwerken met de internationale gemeenschap om de laatste VN-resolutie te implementeren, klinkt het nog. 

Die resolutie, die maandag door de VN-Veiligheidsraad werd goedgekeurd, houdt onder meer een beperking op de verkoop van aardgas en olie aan het communistische land en een verbod op de export van textiel in. Daarenboven mogen VN-lidstaten geen werkvergunningen uitkeren aan Noord-Koreaanse burgers. 

Wachtrijen

Volgens de Amerikaanse president werpt het internationale olie-embargo tegen Pyongyang zijn vruchten al af. "Er vormen zich lange wachtrijen aan de tankstations in Noord-Korea. Spijtig!", schreef hij nog op Twitter.  

Maar de Noord-Koreaanse leider lijkt zich niet te laten intimideren door de sancties. Gisteren zwoer hij nog zijn kernwapenprogramma verder te zetten, tot Noord-Korea een militair evenwicht met de VS heeft bereikt. De Amerikaanse vertegenwoordiger in de VN, Nikki Haley, liet vandaag op haar beurt weten dat er nog steeds "veel militaire opties op tafel liggen" wat Noord-Korea betreft. 

I'm a rocket man

Trumps nieuwste bijnaam voor Kim Jong-un lijkt te verwijzen naar het gelijkaardige nummer van Elton John uit 1972. Dat lied gaat echter over een astronaut die zijn gezin op aarde achter moet laten om op missie naar Mars te gaan, niet over een dictator met een voorliefde voor ballistische raketten. Of "Rocket Man" Elton John opgezet is met Trumps vergelijking valt in elk geval te betwijfelen.

Meest gelezen