Videospeler inladen...

Vranckx in Syrisch vluchtelingenkamp buiten Deir ez-Zor

Vluchtelingen uit de stad vertellen over de aanhoudende bombardementen en hun angst voor de jihadi's.

We zijn net de stad Hasaka voorbijgereden, richting Zuid-Syrië. Hier, langs de weg naar Deir ez-Zor, ligt het Arisha-vluchtelingenkamp. Overdag lijkt het Arisha-vluchtelingenkamp uitgestorven, maar 's nachts komen de jihadi's en stromen de vluchtelingen toe. Midden in de eindeloze vlakte is een greppel gegraven. Tegen bomauto's en infiltranten. 

De vluchtelingen vertellen de meest vreselijke verhalen over IS en over de bendes die hen terroriseren. Sommige zijn moeilijk te geloven. Neem nu dat over kinderen die vermoord teruggevonden zouden zijn, zonder hun organen. Er is maar één getuige die dat verhaal vertelt, maar toch beweert hij dat hij dat hij de lichamen gezien heeft.

In deze oorlog zijn de grenzen van de waanzin al zo vaak overschreden

Of hij de waarheid spreekt? Ik twijfel eraan. Organen verwijderen en vervoeren is een delicate zaak: je moet ze op de juiste manier koelen en vooral ook snel exporteren. Hoe begin je daaraan in IS-gebied? 

Anderzijds hoor je wel vaker over dit soort maffiapraktijken in oorlog en chaos, van Kosovo tot Pakistan. Bovendien kon de man die me het verhaal vertelde, niet zeggen of dit al dan niet het werk was van IS. Welke zin heeft zo'n propagandaverhaal als je de dader er niet in aanwijst? 

Wat er ook van zij: in deze oorlog zijn de grenzen van de waanzin al zo vaak overschreden, dat ik het niet onvermeld kan laten.

Meest gelezen