Video player inladen...

Weer vrij na acht maanden op "Mars-missie"... op Hawaï

Zes mensen die deelgenomen hebben aan een simulatie van een Mars-missie op Hawaï, hebben na maanden van isolatie opnieuw de buitenwereld betreden. De NASA wil hiermee nagaan wat de psychologische impact is van de stress, het isolement en het gevaar van een langdurige ruimtereis naar Mars.

Het avontuur van de 6 proefpersonen begon op 19 januari. Toen namen ze hun intrek in een klein, koepelvorming verblijf op de noordelijke helling van de vulkaan Mauna Loa op Hawaï, de grootste nog actieve vulkaan ter wereld. Bedoeling: nagaan hoe het leven op Mars eruit zou zien voor astronauten.

De NASA wil tegen 2030 een bemande ruimtereis naar Mars organiseren. Die reis zou 2 tot 3 jaar duren, de heenreis alleen al zou vermoedelijk 8 maanden in beslag nemen. Hoe mensen omgaan met de stress, de isolatie en het gevaar van een dergelijke missie, is een cruciale factor in alles. De psychologische impact moet op voorhand dan ook uitgebreid getest worden.

University of Hawaii

Astronautenvoedsel én verse groenten

Het team, 4 Amerikanen, 1 Fransman en 1 Duitser, leefde compleet geïsoleerd. Ze kregen het typische gevriesdroogde astronautenvoedsel en blikvoer te eten, slapen moesten ze doen in kleine kamers met weinig verse zuurstof. Ze mochten af en toe naar buiten, als ze speciale ruimtepakken droegen. De communicatie met "de aarde" verliep met 20 minuten vertraging, net zoals dat op Mars het geval zou zijn.

De wetenschappers deden geologische testen, brachten studies in kaart en moesten hun leefomgeving zelfvoorzienend houden, net alsof ze echt op Mars leefden. Bioloog Joshua Ehrlich slaagde erin om verse groenten en kruiden te kweken voor het team. "Wortels, paksoi, Chinese kool, radijsjes, tomaten, aardappelen, peterselie, oregano... Het was fenomenaal, gewoon die heerlijke smaak van vers eten van thuis kunnen proeven", zei hij.

(lees verder onder de foto's)

University of Hawaii
University of Hawaii

Sensoren om stress en irritatie te meten

Het team speelde ook spelletjes om hun compatibiliteit en stressniveau te meten en hielden logboeken bij waarin ze moesten noteren hoe ze zich voelden. Om hun stemming te peilen droegen ze ook speciale sensoren die de stemniveaus en de nabijheid van andere mensen maten. Die sensoren konden "voelen" of ze elkaar vermeden en in welke mate ze op elkaars lip zaten in een discussie.

Tijdens het experiment kregen de deelnemers ook mogelijkheden aangereikt om met stress om te gaan. Als het hen even te veel werd, konden ze "virtual realit"-apparaten gebruiken die hen even "wegbracht" naar bijvoorbeeld naar een tropisch strand of voor hen vertrouwde landschappen.

"We hebben geleerd dat er zelfs in de beste teams conflicten zullen opduiken", zegt Kim Binsted, die het project heeft geleid. "Wat echt belangrijk is, is dus een team hebben dat echt weerbaar is, zowel individueel als in groep, dat in staat is om naar een conflict te kijken en daarvan terug te komen."

Exotisch fruit en hartige broodpudding

De 4 mannen en 2 vrouwen werden gisteren "vrijgelaten" uit hun verblijf. Ze kregen meteen vers exotisch fruit (ananas, mango en papaya) en "egg strata" te eten, een hartige taart op basis van (oud) brood, eieren, melk en kaas.

Meest gelezen