"Dit is geen vijftig tinten grijs"

De jonge Elise Wuyts is genomineerd voor de Bronzen Uil. Ze weerlegt de kritiek dat haar debuut te veel lijkt op de bestseller van E. L. James.

Elise Wuyts (22) studeert geneeskunde. Haar debuutroman "De studente" gaat over de relatie tussen een negentiende-eeuwse hoogleraar anatomie en … een studente. "Nee, het is niet autobiografisch", zegt Wuyts in De Wereld Vandaag op Radio 1. En het evenmin een doorslagje van "Vijftig tinten grijs". Ja, er komen sadomasochistische scenes in voor, maar de aandacht gaat toch vooral naar de psychologie van de personages.

Schrijven op een smartphone

Wuyts kreeg het idee voor het boek al op haar vijftiende. Daarna lag het even stil. Uiteindelijk stuurde ze een korte versie naar verschillende uitgeverijen. Uiteindelijk hapte uitgeverij Vrijdag toe, maar het boek moest langer worden. En dat deed Elise Wuyts op vakantie, "in notitieboekjes en op mijn smartphone".  

Er komt kritiek op de kwaliteit van het boek, maar die wuift de auteur weg. "Rond seks in het algemeen en bdsm –bondage, dominantie en sadomasochisme- in het bijzonder hangen nog veel taboes. Ik wil die term verbreden." Dat "De studente" over de tongen gaat, blijkt alvast uit de tweede druk die eraan komt.

De winnaar van de Bronzen Uil, een initiatief van het Betere Boek en het liberale Willemsfonds, wordt bekendgemaakt op 14 oktober. Op de shortlist staan zeven debuutromans, vier Nederlandse en drie Vlaamse. Behalve Elise Wuyts zijn dat  "Het lorchtersyndroom" van Dimitri Leue en "Twaalf" van  Gerrit Janssens.

Meest gelezen