© Reporters / Michel Gouverneur

15 keer niet met de auto naar het werk? Goed voor 25 euro

De stad Antwerpen beloont mensen als ze de spits vermijden, bijvoorbeeld door het openbaar vervoer te gebruiken, te fietsen naar het werk, thuis te werken of de spitsuren te vermijden. Na 1 maand was ongeveer 1000 keer de spits vermeden door 515 werknemers. De stad Antwerpen verlengt daarom het project tot een halfjaar.

Sinds juni dit jaar zijn er in Antwerpen grote wegenwerken, de
zogenoemde "knip" in de Leien. Anderhalf jaar lang zal een van de
belangrijkste centrale assen in de binnenstad halverwege -ter hoogte van het Operaplein - afgesloten zijn. Om een verkeersinfarct te vermijden
beloont de stad Antwerpen werknemers die de auto aan de kant laten staan of de spits vermijden. Wie met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk gaat, thuis werkt of na de file uren naar het werk rijdt, krijgt een beloning. Wie 15 keer de spits mijdt, krijgt een lunchbon ter waarde van 25 euro in een Antwerps restaurant.

Zo'n 140 bedrijven, samen goed voor 515 werknemers, nemen deel aan het project. Daardoor werd de afgelopen maand zo'n 1000 keer de spits vermeden. "Bedoeling is om mensen te stimuleren om uit de wagen te blijven" vertelt Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "Het systeem loopt nog maar 1 maand maar we gaan het verlengen met een halfjaar, tot maart 2018."

Het is niet de bedoeling om wie de spits vermijdt te blijven belonen.

Koen Kennis, Antwerps schepen voor mobiliteit (N-VA)

Opvallend is wel dat de stad Antwerpen niet iedereen wil blijven belonen. "We verwachten dat de mensen een mentale shift maken en dat ze hun manier van verplaatsen aanpassen. Dan is een beloning niet langer nodig. We horen bijvoorbeeld enthousiaste reacties van mensen die via onze fietskorting een elektrische fiets hebben gekocht. Het is de bedoeling dat zij de auto, ook zonder beloning, aan de kant laten staan" besluit Koen Kennis.

Meest gelezen