Videospeler inladen...

5 tips om te voorkomen dat kinderen zich verslikken in eten

Het is een vreselijke gedachte dat je kind zich verslikt in eten. Begin deze maand gebeurde dat in Vilvoorde.
Een peuter van 2,5 jaar verslikte zich in een stukje kaas.

Omdat voorkomen beter is dan genezen, vroegen we aan kinderlongarts Elke De Wachter van het UZ Brussel enkele tips over wat je best aan peuters en kleuters geeft.

1. Vermijd grote stukken voedsel

Grote stukken fruit of groenten, vooral rauwkost, kunnen heel gevaarlijk zijn voor een peuter of kleuter. De kinderen moeten tegelijk kauwen en slikken en als ze zich verslikken moeten ze efficiënt kunnen hoesten om het stukje dat vast zit los te maken. Dat kunnen kleine kinderen nog niet goed, dus is het risico groot dat een stukje eten vast blijft zitten in de luchtpijp en dat ze verstikken. Vooral harde stukken zoals rauwe wortel zijn daarom gevaarlijk. Maar ook kleverig voedsel zoals snoep geef je beter niet aan kleine kinderen. Let ook op met kerstomaatjes en druiven, die zijn zacht maar kinderen slikken ze snel helemaal door. Je snijdt ze dus beter door. 

2. Geen noten en zaden

We willen allemaal dat onze kinderen gezond eten. Maar slaatjes met een grote variatie aan noten en zaden zijn geen goed idee voor peuters en kleuters. Ze kunnen zich snel verslikken in die kleine dingen.


Als een kind met zijn rechterhand boven het hoofd zijn linkeroor kan aanraken, dan is het klaar om noten te eten.

Dat is een manier om te weten te komen of ze groot genoeg zijn en genoeg longinhoud hebben om zich te weren. Doorgaans kunnen kinderen dat als ze ongeveer zes jaar zijn en klaar om naar het eerste leerjaar te gaan.  

3. Eten en spelen gaan niet samen

"Als je eet, doe dan geen andere dingen", dat is iets dat kinderen goed moeten weten, zegt dokter Elke De Wachter.  Als je rustig eet terwijl je zit, is de kans op verslikking veel kleiner. En dat geldt niet alleen voor kleine kinderen.  Een tip voor scholen: laat kinderen fruit eten in de klas voor ze naar de speelplaats gaan.  

4. Kinderen eten niet alleen

Kinderen eten het best samen met een volwassene. Het is niet alleen gezelliger maar ook veiliger, want als ze helemaal alleen eten en zich zouden verslikken is er geen hulp in de buurt en kan de maaltijd fataal aflopen.  

5. Wat moet je doen als het toch misloopt?

Als een kind zich verslikt, blijf rustig.  Buig het wat naar voor en probeer de mond open te doen. Steek zeker geen vinger in de mond om te proberen het vastzittende stukje eruit te halen, want de kans dat je het stuk dieper de luchtpijp in duwt is groot. Klop verschillende keren hard met een vlakke hand op de rug van het kind. Dat helpt het kind om het stukje op te hoesten.  

Meest gelezen