Videospeler inladen...

“Ik ben pedofiel, maar misbruik geen kinderen”

Op zijn 17e ontdekt Gabriël dat de meisjes waarop hij valt 12, 13 of 14 jaar oud zijn. Nu is hij begin de 30, en de leeftijd van de meisjes is nog steeds niet veranderd. “Maar ik weet dat het fout is om een relatie te beginnen met een meisje van 14,” aldus Gabriël. Vanavond om 20u00 doet hij zijn verhaal in Terzake, op Canvas.

Vandaag bestaat de Vlaamse hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens ‘Stop It Now!’ bijna 4 maanden. De lijn wordt vrijwel dagelijks gecontacteerd door mensen die zelf met pedofiele gevoelens zitten. 

Gabriël is begin de 30 en valt sinds zijn tienerjaren op meisjes van 10 à 14 jaar oud. “De meisjes waarop ik val, worden niet ouder,” aldus Gabriël. “Ze groeien niet met mij mee.” 

Sommige mensen uit de vrienden- en familiekring van Gabriël hebben weet van zijn pedofiele gevoelens. “Vooral mijn moeder was verdrietig om dat te horen. Maar verder moet ik mijn voorkeur angstvallig geheimhouden.”

Pedofiel zijn is een geaardheid, een gevoel. 

Gabriël

Gabriël weet echter dat hij geen relatie kan beginnen met een meisje van 14. “Dat is fout. Het is strafbaar. Ik kan er een kind mee beschadigen, en dat wil ik niet. Als ik iets zou willen met een kind, dan zou dat in volledige openheid moeten kunnen. Dan zouden de ouders dat moeten weten en dan zou het kind daarover moeten kunnen praten. Maar dat gaat niet gebeuren en dus houdt het op voor mij.”

Hij benadrukt dan ook dat hij geen kindermisbruiker is. “Als je als pedofiel opgroeit in deze samenleving, dan veronderstellen de mensen dat je een monster bent. Maar een pedofiel hoeft geen kind te misbruiken. Pedofiel zijn betekent enkel dat je op kinderen valt, en dat is een geaardheid, een gevoel. En hoe je dan verder met dat gevoel omgaat, dat bepaalt voor mij hoe fout iemand is.” 

Ooit nog een relatie met een volwassen vrouw? 

Gabriël denkt niet dat hij ooit nog iets met een volwassen vrouw kan beginnen. “Ik hoop het ergens wel, maar dat gaat niet lukken vrees ik. Ik heb al relaties gehad met volwassen vrouwen in het verleden, en dat liep telkens stuk. Maar ik heb wel vrienden met pedofiele gevoelens die getrouwd zijn of een gezin hebben. Dus het kan wel.” 

Gabriël stelt zich wel vragen bij de hulplijn "Stop it Now!". Volgens hem zijn ze te gefocust om het voorkomen van kindermisbruik, terwijl de meeste pedofielen een luisterend oor zoeken.  

Herbekijk hier de volledige reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

"Terzake" sprak ook met criminologe Minne De Boeck (UFC). Zij is de
projectverantwoordelijke van Stop it Now! in Vlaanderen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen