PA Wire/PA Images

Banksy eert Basquiat

In Londen heeft Banksy twee muurtekeningen gemaakt vlakbij de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Basquiat.

In het Barbican Centre in Londen opent een expo met werk van de Amerikaan Jean-Michel Basquiat, die eind jaren ’80 overleed. Blijkbaar voelt de bekende/onbekende muurkunstenaar Banksy zich met hem verwant, want op de buitenmuren van het Barbican maakte hij twee nieuwe murals. Hij noemt het zelf een "niet-officiële samenwerking" op een plek waar doorgaans geen graffiti te zien zijn.

AFP or licensors

Het ene werk is een reuzenrad; het andere verwijst naar het doek "Boy and Dog" van Basquiat. Daarover zegt Banksy op Instagram: "Portret van Basquiat verwelkomd door de Londense politie".

Het kunstencentrum heeft nog niet beslist wat ermee zal gebeuren. De expo "Basquiat: Boom for Real" opent op 21 september in de Barbican. Het is de eerste grootschalige tentoonstelling van z’n werk in het Verenigd Koninkrijk.   

Jean-Michel Basquiat overleed in 1988 aan een overdosis. De schilder die een poos samenwerkte met Andy Warhol en Keith Haring werd een cultfiguur. Onder meer David Bowie was een groot bewonderaar.  

Banksy - een schuilnaam - is een wereldberoemde Britse muurkunstenaar, die zijn identiteit angstvallig geheim houdt. Zijn werk is behalve in Londen ook in veel andere steden te zien. Hij werkt vaak met sjablonen en neemt politiek en commercie op de korrel.

Meest gelezen