Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Bouwstop in Peking voor schonere lucht

In de Chinese hoofdstad Peking worden grote bouwwerven deze winter stilgelegd. Dat doen ze in een poging om de slechte luchtkwaliteit niet nog meer te belasten. Zogenoemde smog-controleurs zullen er streng op toezien dat de regels niet worden overtreden.

China staat niet bepaald bekend om z'n goede luchtkwaliteit. Vooral in de hoofdstad Peking, in het noorden van het land, sterven jaarlijks honderdduizenden mensen door de luchtvervuiling. De Chinese overheid probeert al jaren om de vervuiling tegen te gaan en richtte in 2008 zelfs een ministerie voor Milieubescherming op.

Dat ministerie heeft nu beslist dat alle grote bouwprojecten deze winter stilgelegd moeten worden, van 15 november tot 15 maart. Ook afbraakwerken worden verboden en machines die veel stof uitstoten, zullen worden verbannen. De regering zal streng controleren of de regels worden nageleefd en kan bouwfirma's tijdelijk schorsen. 

Alleen voor "levensnoodzakelijke" bouwprojecten komt een uitzondering. Werken aan luchthavens, treinstations en sociale bouwprojecten bijvoorbeeld mogen wel doorgaan. Maar zij moeten dan wel eerst een goedkeuring krijgen van een speciale commissie.

Meer smog door klimaatopwarming

China heeft er naar eigen zeggen een topprioriteit van gemaakt om de milieuvervuiling te bestrijden. Vooral in de grote steden en in het noorden van het land moet de uitstoot van fijn stof naar beneden. In Peking willen ze de uitstoot verminderen tot 60 microgram fijn stof per kubieke meter, een kwart minder tegenover 2012.  Vorig jaar was de gemiddelde hoeveelheid fijn stof nog 73 microgram per kubieke meter. Ter vergelijking: in Vlaanderen was dat gemiddeld 12 microgram per kubieke meter in 2015 (stofdeeltjes met een diameter van 2,5 µg/m³).

Maar ondanks deze maatregelen heeft het ministerie voor Milieubescherming toch al gewaarschuwd voor hoge hoeveelheden smog deze winter. "Het smeltende ijs op Antarctica en de opwarming van de Stille Oceaan zorgen ervoor dat het smogseizoen dit jaar al vroeger is begonnen." Al zal ook de industrie in China daar wel iets mee te maken hebben.

In januari en februari vorige winter werden al recordhoeveelheden smog gemeten in Peking. Er is meer risico op smog wanneer het windstil is en als de bovenste luchtlagen warmer zijn dan de onderste. Dat fenomeen heet temperatuurinversie en komt vaker voor in de winter. 

Meest gelezen