Belga

Costello, Sting, Lana Del Rey eren Leonard Cohen

In november, een jaar na zijn dood, komt er een herdenkingsconcert in Montreal met grote namen.

"Tower of Song: A Memorial Tribute to Leonard Cohen" vindt plaats op 6 november, een dag voor de eerste verjaardag van zijn dood. Het herdenkingsconcert vindt plaats in Montreal, waar Cohen woonde.

Elvis Costello en Lana Del Rey doen mee, net als Feist, Philip Glass, k.d. lang, Sting en ook Adam Cohen, de zoon van Leonard. In een statement zei Adam dat hij het concert ziet als een plicht die hij te vervullen heeft tegenover zijn vader. 

Vader Cohen had als laatste wensen: stop me in een dennenhouten kist en begraaf me naast mijn vader en moeder, hou een kleine ceremonie met naasten in Los Angeles en als er een publiek concert moet komen, laat dat dan in Montreal zijn. En dus, zegt zoon Adam, komen we samen... 

... om de klokken te luiden die nog kunnen luiden.

Dat is een verwijzing naar de beroemde tekst van "Anthem": "Ring the bells that still can ring. Forget your perfect offering. There is a crack in everything. That's how the light gets in".

Een jaar geleden overleed de joodse singer-songwriter en dichter, op zijn 82ste. Cohen schreef bitterzoete klassiekers als "Hallelujah", "Famous Blue Raincoat", "Bird on a Wire", "Suzanne" en tientallen andere liedjes. Cohen trad tot het eind van zijn leven op, deels uit financiële noodzaak. Hij kwam ook herhaaldelijk naar ons land voor memorabele concerten, onder meer op het Sint Pietersplein in Gent. 

Op 9 november opent er ook een grote tentoonstelling in het museum voor hedendaagse kunst in Montreal over leven en werk van Leonard Cohen. 

Meest gelezen