Deze week krijgt UGent een nieuwe rector

Iedereen die deel uitmaakt van de Universiteit Gent mag vandaag stemmen voor een nieuwe rector. Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe stellen zich opnieuw kandidaat. Hun nieuwe uitdagers zijn Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. 

Het kandidatenduo Van De Walle en Van Herreweghe, trok zich in juni na zeven stemrondes terug. Hoewel ze de meeste stemmen haalden, lukte het niet om de vereiste tweederdemeerderheid achter hun project te verzamelen. Nieuw op de kieslijst is het duo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets.

Wie zijn de kandidaten?

Professor Rik Van De Walle (47), is sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Sinds 2014 leidt hij de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen. 

Zijn kandidaat-vicerector is Mieke Van Herreweghe (52), hoogleraar Engelse taalkunde. 

Karin Raeymaeckers (57), is sinds 2012 hoogleraar aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, vakgroep Communicatiewetenschappen. 

Kandidaat-vicerector Patrick De Baets (51), is burgerlijk-werktuigkundig ingenieur en hoogleraar aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Wie kan stemmen?

Iedereen die deel uitmaakt van de universiteit mag vandaag stemmen, al krijgen de verschillende groepen wel een gewicht in het eindresultaat. Onder de stemgerechtigden zijn professoren, assistenten, wetenschappelijk personeel, administratief en technisch personeel, en studenten. 

De resultaten worden morgen bekendgemaakt. Indien geen tweederdemeerderheid behaald is, wordt een tweede stemronde georganiseerd van donderdag 21 september tot vrijdag 22 september, dan is een gewone meerderheid voldoende. 

Het duo dat verkozen wordt tot het rectoraat zal vanaf 1 oktober zetelen voor een periode van 4 jaar.

Meest gelezen