Video player inladen...

Orkaan Maria wint steeds meer aan kracht en zou "extreem gevaarlijk" kunnen worden     

Amper tien dagen na de doortocht van orkaan Irma zetten de Caraïben zich schrap voor een nieuwe orkaan. Het ziet ernaar uit dat ook Maria krachtiger kan worden dan eerst was verwacht. De storm is nu al uitgegroeid tot een orkaan van categorie 4. Mogelijk wordt hij zelfs categorie 5 wanneer hij aan land zal gaan in Puerto Rico.

Na de orkanen Harvey, Irma, José en Katia is er nu Maria. Die ontwikkelde zich de afgelopen dagen als een tropische storm boven de Atlantische Oceaan en is op weg naar Sint-Eustatius en Saba in de Nederlandse Antillen uitgegroeid tot een orkaan van categorie 4, heeft het Amerikaanse National Hurricane Center vanavond bekendgemaakt. Dat betekent dat windsnelheden tot 240 kilometer per uur mogelijk zijn.

Toch zullen Sint-Eustatius en Saba wellicht niet de volle laag krijgen. Het oog van de orkaan zal ten zuiden van die eilanden passeren. De grootste impact wordt verwacht op Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique en St. Lucia. Op Dominica, het Caraïbische eiland tussen de Franse overzeese gebieden Guadeloupe en Martinique, zal de orkaan wellicht vannacht aan land gaan. 

Sint-Maarten, dat zijn wonden likt van orkaan Irma, zou dit keer niet rechtstreeks geraakt worden. Het zou wel extreem veel regen over zich heen krijgen, die wellicht nóg meer schade zal veroorzaken. Zowat 90 procent van de gebouwen op Sint-Maarten is nu al beschadigd als gevolg van Irma.

AP

De orkaan stevent daarna af op Puerto Rico, waar hij volgens de verwachtingen in de nacht van dinsdag op woensdag over zal trekken. Tegen dan zou hij mogelijk aan land kunnen gaan als een orkaan van categorie 5, de zwaarste categorie. "Maria kan Puerto Rico treffen als een extreem gevaarlijke orkaan", waarschuwt het National Hurricane Center.

Het is de eerste keer in 85 jaar dat Puerto Rico te maken kan krijgen met een orkaan van die kracht. De gouverneur van Puerto Rico waarschuwt dat Maria catastrofaal zou kunnen zijn voor het eiland, omdat de infrastructuur daar al erg is verzwakt na de doortocht van orkaan Irma. Op het eiland zitten nog altijd 70.000 inwoners zonder elektriciteit.

Er is trouwens nog een andere tropische storm boven de Atlantische Oceaan in de maak, Lee, maar die zal wellicht niet aan land gaan.

Meest gelezen