Video player inladen...

Ryanair-topman O'Leary verontschuldigt zich voor plotse annuleringen

Ryanair-topman Michael O'Leary heeft zich tijdens een persconferentie verontschuldigd voor de vele geannuleerde vluchten. Door een combinatie van vertragingen en een personeelstekort ziet de luchtvaartmaatschappij zich genoodzaakt om de komende 6 weken tot 50 vluchten per dag te schrappen. Ryanair heeft intussen de lijst van geannuleerde vluchten gepubliceerd.

Op een persconferentie in de Ierse hoofdstad Dublin gaf O'Leary toe dat Ryanair "een zootje" gemaakt heeft van de vakantieplanning van het personeel, waardoor de maatschappij nu niet anders kan dan vluchten schrappen. De Ryanair-topman heeft zich ook verontschuldigd bij zijn klanten. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan de 400.000 klanten waarvan de vlucht de volgende zes weken wordt geschrapt en aan de 20 miljoen klanten die afgelopen weekend onnodig ongerust werden gemaakt", klonk het.

Volgens O'Leary is er het hele weekend gewerkt aan een planning voor de annuleringen, waarbij passagiers zoveel als mogelijk alternatieve vluchten kunnen nemen. Ryanair schrapt daarom voornamelijk vluchten op luchthavens waar ze een sterke aanwezigheid heeft en op routes die meermaals per dag gevlogen worden. Op die manier denkt O'Leary zo'n 75 procent van de getroffen reizigers een alternatief op dezelfde dag te kunnen aanbieden. Betalen voor vluchten van andere maatschappijen wil de Ryanair-topman zeker niet doen, zei hij.

Charleroi zwaar getroffen

De volledige lijst met geschrapte vluchten is intussen verschenen. De luchtvaartmaatschappij gaf eerder al aan op welke luchthavens een vliegtuig de hele dag aan de grond zal blijven in de komende weken. Charleroi, waar dertien Ryanair-vliegtuigen gestationeerd zijn, is er een van. De andere luchthavens zijn Barcelona, Dublin, Lissabon, Madrid, Milaan Bergamo, Porto en Rome Fiumicino. In Londen Stansted tot slot blijven twee vliegtuigen aan de grond.

O'Leary zei nog dat het fiasco met de vakantieregeling en de geannuleerde vluchten op de boekhouding van het bedrijf een onmiddellijke impact van 25 miljoen euro zal hebben. Op de winstgevendheid verwacht Ryanair een impact tot 5 miljoen euro en daarnaast rekent het bedrijf op nog 20 miljoen euro die het zal moeten ophoesten aan schadevergoedingen voor reizigers.

Meest gelezen