AFP or licensors

Servische premier loopt als eerste mee in Gay Pride

De Servische premier heeft dit jaar voor het eerst meegelopen in de Gay Pride. Als afgevaardigde van de regering trok Ana Brnabic, de eerste openlijk lesbische premier van de Balkan, mee door de straten van Belgrado, omringd door regenboogvlaggen en feestende mensen. Geen evidentie in het conservatieve Servië.

In een delegatie van ministers en de burgemeester van de Servische hoofdstad nam premier Ana Brnabic gisteren deel aan de Belgrade Pride. "Mijn rol als premier is erop toezien dat we aan een tolerantere samenleving bouwen", verklaarde Brnabic aan NOS, vlak voor aanvang van de parade. "LGBT-rechten zijn daar onderdeel van, maar ook rechten van andere minderheden hebben mijn aandacht."

Brnabic werd in mei verkozen tot eerste vrouwelijke en eerste openlijk homoseksuele premier van Servië. Ze is bovendien de tweede openlijk lesbische premier in de wereld, na de IJslandse Jóhanna Sigurðardóttir. Servië geldt nochtans als een van de meest homofobe landen van Europa. Homo's hebben er dagelijks te maken met discriminatie, intimidatie en soms geweld.

2.000 agenten

In 2010 vielen meer dan honderd gewonden toen de Belgrade Pride uitdraaide op een gewelddadige confrontatie tussen homofobe hooligans en de politie. Het evenement werd daarna drie jaar lang verboden.

Dit jaar is de parade voor het vierde jaar op rij zonder noemenswaardige problemen kunnen doorgaan. Maar dat betekent niet dat het volkomen veilig is. Het evenement moet telkens zwaar beveiligd worden. Zo werd de volledige omgeving dit jaar afgezet en werden ruim 2.000 politieagenten ingezet om de zowat duizend feestvierders te bewaken. 

Dat zijn echter 2.500 agenten minder dan vorig jaar, en dat stemt premier Brnabic trots. "Servië is een extreem tolerant land", stelde ze gisteren aan de aanwezige pers. "Er is een luide minderheid die hiertegen is, maar ik wil benadrukken dat het slechts een minderheid is. Servië is geen homofoob land."

Diep homofoob land

Dergelijke uitspraken komen de recent verkozen premier steeds vaker op kritiek te staan. Volgens activisten van de LGBT-gemeenschap blijft homofobie een groot probleem in het conservatieve Servië. 

Ook Goran Miletic, de hoofdorganisator van de Belgrado Pride meent dat Servië nog steeds een diep homofoob land is. "Het probleem zit diep in de samenleving. LGBT-mensen zijn een van de drie groepen die mensen hier liever niet als buren of familieleden zien. De andere twee groepen zijn Roma en Albanezen", zegt hij.

Miletic erkent wel dat het elk jaar gemakkelijker gaat om een Pride te organiseren. "Het feit dat we een lesbische premier hebben kan de houding van Serviërs ten opzichte van homoseksualiteit wel degelijk veranderen, zegt hij nog. "Nu zien ze iemand die openlijk homoseksueel is elke dag op televisie. Maar we moeten niet denken dat het van de een op andere dag gebeurt. We zijn er nog lang niet."