Francken over identificatie­missie uit Soedan : "Je kan hen wel opsluiten, maar je moet ze nog terug krijgen, anders los je niets op"

Een Europese primeur: een delegatie uit Soedan komt in Brussel zo'n 100 mensen zonder papieren identificeren. Ze waren opgepakt in het Maximiliaanpark en zitten nu opgesloten in een terugkeercentrum. Als het om Soedanezen gaat, moet dat land ze terugnemen, zegt Francken. Ze kunnen wel nog asiel aanvragen in België.  Soedan wordt beschouwd als repressief land en de operatie doet in de regio de wenkbrauwen fronsen. 

Bij politie-acties in het Maximiliaanpark in Brussel zijn op 6 september zowat 160 mensen opgepakt die geen identiteitspapieren bij zich hadden. Het gaat vooral om Afrikanen: Soedanezen en Eritreeërs. Staatssecretaris Francken heeft opvangplaats vrijgemaakt voor de meest kwetsbaren , maar wie geen asiel wil aanvragen, is opgesloten in een gesloten centrum. Francken laat er geen twijfel over bestaan dat hij het park en de buurt wil "opkuisen".  De voorbije weken heeft de staatssecretaris er bij de Soedanese overheid op aangedrongen om een missie te laten komen en de opgepakte mensen te laten identificeren.  

Eerste en grootste identificatiemissie 

Het is een Europese primeur dat Soedan een identificatiemissie stuurt. Het is meteen ook de grootste missie hier in België, zegt Francken in "De ochtend" op Radio 1. "Dat hebben we ook al met Marokko, Senegal, Algerije en andere landen  gedaan. De bedoeling is dat de missie de mensen identificeert. Als het Soedanezen zijn, krijgen ze een laissez-passer en worden ze teruggestuurd naar Khartoem.  Je kan ze wel oppakken en dan gaan ze in een gesloten centrum voor illegalen, maar je moet ze ook nog kunnen terugsturen, anders los je niets op natuurlijk. "

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Slecht mensenrechtenrapport

Soedan staat bekend als een uiterst repressief regime. President Omar Al Bashir kwam er in 1989 aan de macht met een staatsgreep. Zelf is hij aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden in de opstandige provincie Darfur. Volgens verschillende mensenrechtenrapporten wordt elke vrijheid van meningsuiting gefnuikt. Correspondent Koert Lindijer vindt het opmerkelijk dat er precies uit Soedan een officiële missie hierheen mag komen om Soedanezen  te identificeren die als politieke vluchtelingen of als economische migranten of klimaatvluchtelingen het land zijn ontvlucht. "De mensen ontvluchten het conflict in Darfur of omwille van onderdrukking . Christenen, journalisten en politieke gevangenen worden vastgezet in zogenoemde 'ghost houses' in de hoofdstad Khartoem. Er zijn redenen genoeg om het land uit te willen. "

Druk verhogen om asiel aan te vragen

Staatssecretaris Francken pareert die kritiek. Wie echt bang is voor vervolging moet dan maar asiel aanvragen, is zijn redenering. Dat kan ook nog in het gesloten centrum, nadat de mensen zijn geïdentificeerd. De meeste Soedanezen weigeren hier in België asiel aan te vragen omdat ze verder willen richting Verenigd Koninkrijk. Deze identificatiemissie zet hen dus onder druk om dat wel te doen. Maar de vraag is of dat zal gebeuren wanneer migratie-ambtenaren hen hier komen ondervragen en de mensen komen screenen die precies voor dat regime op de vlucht zijn. 

"Cynische politiek van de Europese Unie"

Afrika-kenner en correspondent Koert Lindijer zegt dat het land het voorbije jaar uit zijn isolement is gehaald door de Europese Unie en zelfs stilaan door de Verenigde Staten. Het land is niet alleen een herkomstland van politieke vluchtelingen, het is ook een belangrijk doorstroomland voor mensen die op de vlucht zijn uit Zuid-Soedan, Somalië en Eritrea. 

"De Europese Unie zoekt samenwerking met het regime ondanks zijn slechte mensenrechtenrapport. Het is een vrij cynisch politiek spel, en daar zijn belangen van vluchtelingen aan onderhevig gemaakt. Soedan moet als bufferstaat de vluchtelingen uit de buurlanden tegenhouden en krijgt daar een presentje voor, zo lijkt het." 

Meest gelezen