AFP or licensors

Tillerson en Lavrov bespreken Syrië en Oekraïne, op vooravond van Algemene Vergadering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Russische collega Sergej Lavrov hebben elkaar gisteren gesproken in New York. De informele ontmoeting vond plaats op de vooravond van de 72ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 

Wat Tillerson en Lavrov precies besproken hebben, is niet bekend. Beide ministers hielden zich namelijk ver buiten het zicht van de pers. Volgens Lavrovs woordvoerder kwamen onder meer de Russisch-Amerikaanse samenwerking in Syrië en andere problemen in het Midden-Oosten ter sprake. Ook de wapenstilstand in Oekraïne stond op de agenda, klinkt het.

Of Noord-Korea ter sprake is gekomen in New York is niet bekend. Nochtans vormen de nucleaire ambities van Kim Jong-un een belangrijke twistappel voor de VS en Rusland. Trump en zijn bondgenoten willen hardere sancties opleggen aan het regime in Pyongyang. Poetin acht die maatregelen inefficiënt, al stemde Rusland uiteindelijk wel in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad afgelopen week.

Algemene Vergadering

De timing en locatie van de ontmoeting tussen Tillerson en Lavrov is niet toevallig gekozen. Deze week vindt in New York namelijk de 72ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats. 

De Algemene Vergadering is het belangrijkste overlegorgaan van de VN. Vertegenwoordigers van alle 193 lidstaten komen er samen om vraagstukken over de handhaving van de internationale vrede en veiligheid te bespreken en daarover aanbevelingen te formuleren. Verwacht wordt dat Noord-Korea dit jaar de gesprekken zal domineren.

België zal in New York worden vertegenwoordigd door eerste minister Charles Michel, geflankeerd door vicepremiers Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open VLD) en door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). 

Voor ons land wordt het een belangrijke zitting, met de Belgische kandidatuur voor een zitje in de Veiligheidsraad 2019-2020 in het achterhoofd. Wellicht zullen de Belgische excellenties dat onderwerp ter sprake brengen tijdens hun geplande bilaterale contacten in de loop van de week. Premier Michel zal vrijdag een toespraak houden op de vergadering.

Eerste speech

Enkele dagen voor de speech van Michel zullen alle ogen gericht zijn op de Amerikaanse president Donald Trump. Die zal morgen omstreeks 16 uur (Belgische tijd) voor het eerst een speech houden voor alle wereldleiders verenigd in de VN.

Het wordt uitkijken wat Trump zal zeggen, bijvoorbeeld over Noord-Korea, Iran, Venezuela of over de rol van de Verenigde Staten op het politieke wereldtoneel. Ook voor de nieuwe Franse president Emmanuel Macron wordt het de eerste keer dat hij de VN-tribune mag bestijgen.

De Russische president Poetin zal persoonlijk niet aanwezig zijn in New York. Ook Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, wordt een opvallende afwezige. De Nobelprijswinnares kreeg de afgelopen weken de internationale gemeenschap over zich heen omdat ze weigert om zich uit te spreken over de gewelddadige vervolging van Rohingya in deelstaat Rakhine.

Meest gelezen