Video player inladen...

Trump kritisch tijdens eerste speech voor Verenigde Naties: "VN bereikt volle potentieel niet"

De Amerikaanse president Trump heeft vandaag zijn debuut gemaakt in de Verenigde Naties. Hij liet zich daar kritisch uit over de werking van de VN. "Die hebben in de afgelopen jaren door bureaucratie en wanbeheer nooit hun volle potentieel bereikt", zei Trump. Hij sprak wel zijn steun uit voor de hervormingsplannen van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump zich al kritisch uitgelaten over de Verenigde Naties, en ook tijdens zijn eerste bezoek aan de organisatie stak hij zijn kritiek niet onder stoelen of banken.

De Verenigde Naties zijn destijds met "echt nobele doelstellingen" opgericht, stak Trump van wal. "Maar de afgelopen jaren hebben ze door bureaucratie en wanbeheer nooit hun volledige potentieel bereikt. Terwijl het budget van de VN is gestegen met 140 procent en staf sinds 2000 verdubbeld is, zien we geen resultaten van deze investering." 

Ook secretaris-generaal Guterres schetste geen fraai beeld van de VN-administratie. "Bureaucratie, gefragmenteerde structuren, byzantijnse procedures, eindeloze rompslomp. Iemand die de VN wil ondermijnen, kan dat niet beter doen dan door de regels op te leggen die we zelf hebben bedacht", klonk het.

Trump juicht hervormingsplannen van Guterres toe

Guterres wil komaf maken met de logge structuren binnen de VN. Trump juichte zijn prille hervormingspogingen toe. "We steunen de secretaris-generaal en zijn oproep om de gang van zaken te veranderen", zei de Amerikaanse president, die er ook op aandrong om "meer te focussen op de mensen en minder op bureaucratie".

Voorts leek Trump ook te suggereren dat de Verenigde Staten meer aan de VN betalen dan hun billijke aandeel. Maar hij dreigde er niet mee om de Amerikaanse steun voor de internationale organisatie in te trekken, zoals hij wel deed bij een bijeenkomst van de NAVO in Brussel in mei. 

Lang duurde de bijeenkomst overigens niet. Na amper 15 minuten was ze afgelopen. 126 lidstaten tekenden een verklaring waarin wordt opgeroepen tot hervormingen, maar Rusland en China deden dat niet.

Morgen spreekt Trump de Algemene Vergadering van de VN toe. Die gelegenheid werd door veel van zijn voorgangers aangegrepen om hun visie op de rol van de Verenigde Staten in de wereld toe te lichten.

Video player inladen...

Meest gelezen