Video player inladen...

Vladimir Poetin bezoekt grote militaire oefening Zapad

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan het coördinatiecentrum van de militaire oefening Zapad in het noordwesten van Rusland en Wit-Rusland. De militaire oefening is de grootste in de buurt van Oost-Europa sinds de annexatie van de Krim in 2014. 

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan de Russische en Wit-Russische soldaten die deelnemen aan de militaire operatie Zapad. De militaire oefeningen gingen donderdag van start en worden woensdag afgerond.

Officieel gaat het om een operatie met 12.700 soldaten, maar de Baltische staten, Polen en Oekraïne vermoeden dat er mogelijk meer dan 100.000 militairen deelnemen. Zapad is de grootste militaire operatie van Rusland sinds de annexatie van de Krim in 2014.

Dat Rusland spreekt van een oefening met minder dan 13.000 soldaten is niet toevallig. Militaire oefeningen met meer dan 13.000 manschappen behoeven volgens een akkkoord van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) volledige transparantie op internationaal niveau. Zowel Rusland als de Europese landen zijn lid van de OVSE.

NAVO volgt oefeningen met argusogen

De NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei net voor aanvang van de militaire oefeningen dat de NAVO de oefeningen van dichtbij zal monitoren. "De NAVO blijft kalm en waakzaam. We zullen ons blijven inzetten voor de veiligheid van Estland en al haar bondgenoten", klonk het in de Baltische staat Estland.

Volgens Stoltenberg heeft Rusland in het verleden gelijkaardige militaire oefeningen gehouden ter voorbereiding van agressieve acties tegen ander landen, onder meer in 2008 voor de invasie van Geörgie en voor de Russische annexatie van de Krim in Oekraïne in 2014.

Meest gelezen