Zieke Amsterdamse burgemeester legt werk neer: "Zorg goed voor de stad en elkaar"

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt per direct zijn taken neer. Volgens de dokters kan hij niet meer worden behandeld voor zijn longkanker, zo schrijft hij in een brief naar de inwoners van de stad. "Het was mij een groot voorrecht."

Begin dit jaar schreef de burgemeester van Amsterdam al een emotionele brief naar zijn inwoners. Daarin schreef hij dat hij uitgezaaide longkanker heeft. "Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester", zo stond er te lezen.

"Aan dit poosje komt nu een einde", schrijft de burgemeester vandaag in een nieuwe brief. "Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen."

Ziek

De burgemeester heeft zich ziekgemeld en legt zijn taken per direct neer. "Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen."

Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld.

Eindigen doet hij met emotionele woorden. "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel."

De taken van Van der Laan worden voorlopig overgenomen door plaatsvervangend burgemeester Kajsa Ollongren.

Verdrietig nieuws

Premier Mark Rutte heeft ondertussen ook gereageerd op het "heel verdrietige nieuws". "Ik heb bewondering voor zijn moed en openheid", zo schrijft hij op Twitter.

Meest gelezen