Video player inladen...

"Voorlopig geen alcoholische dranken meer in shop overheid"

Elke verkoop van alcoholische dranken door de Fin Shop, winkel van de FOD Financiën, wordt tijdelijk opgeschort. Dat heeft Francis Adyns aan VRT NWS bevestigd. De beslissing komt er nadat het parket van Namen de resultaten van het onderzoek naar een fles witte wijn bekend heeft gemaakt. Dit weekend raakte een man in coma na het drinken van witte wijn, gekocht in de Fin Shop. 

In de winkels van de Federale Overheidsdienst Financiën worden in beslag genomen goederen, maar ook niet-afgehaalde postpakketten verkocht. Onlangs kocht een man uit Gembloux, bij Namen, een fles witte Italiaanse wijn. Na het drinken van de wijn geraakte de man in coma, twee andere mensen werden onwel. Intussen is de man uit coma en aan de betere hand. Hij verblijft wel nog op intensieve zorgen. 

Na analyse blijkt nu dat de fles witte wijn een zeer grote hoeveelheid synthetische drugs (MDMA) en verder onder meer een belangrijke dosis methanol bevatte. "De hoeveelheden zijn nog niet exact bekend, maar het is een explosieve cocktail voor het menselijke lichaam", zo verklaarde de procureur van Namen, Vincent Macq.

Wij willen alle risico's in de toekomst vermijden 

Francis Adyns, FOD Financiën

De federale overheidsdienst Financiën wil geen risico lopen en heeft tijdelijk beslist om geen alcoholische dranken meer te verkopen. "De fles is bij ons aangekocht met desastreuze gevolgen voor de persoon in kwestie. Wij willen naar de toekomst toe alle risico's vermijden en hebben beslist om voorlopig alle verkoop van alcohol op te schorten."

De FOD is bij wet verplicht om in beslag genomen goederen en niet-ophaalde postpakketen te verkopen en niet te vernietigen. Tenzij een rechter daar anders over beslist.  "Eén fles wijn openen, om de inhoud te controleren, staat gelijk aan vernietigen," zegt Adyns. 

In alle Fin Shops en ook online zijn de alcoholische dranken nu verwijderd. "We beraden ons hoe we in de toekomst met zekerheid veilige producten kunnen aanbieden", gaat Adyns verder. Ook de openbare verkoop van enkele loten champagne en whiskey in de Fin Shop in Bornem aanstaande donderdag gaat niet door. 

Meest gelezen