Videospeler inladen...

"Een boterham met hesp wordt op één lijn gezet met snoep en alcohol"

Fenavian, de federatie van vleeswarenproducten en de Boerenbond zijn niet te spreken over de nieuwe Voedingsdriehoek. "De voedingswaarde van sommige vleeswaren wordt volledig miskend", zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond aan VRTNWS. "Dit is een gemiste kans", zegt Anneleen Vandeynckel van Fenavian.

Vanmorgen is een vernieuwde versie van de Voedingsdriehoek voorgesteld. Opvallend is dat een groot deel van het vlees op de laagste, en minst gezonde, trap van de piramide terechtkomt. De meeste bewerkte vleeswaren zijn zelfs uit de piramide gehaald. Volgens de Boerenbond is dat niet terecht. "Men voedt hier de polemiek tussen dierlijk en plantaardig", zegt Vangeenberghe van de Boerenbond. "Alle nuance is weg. Men waarschuwt voor suikers en vetten bij charcuterie, maar niet blij vleesvervangers. Dat is niet correct."

Ook de federatie van de vleeswarenproducenten mist nuance. "Men heeft totaal niet naar de Belgische situatie gekeken", zegt Vandewynckel. "Dit is een gemiste kans. Een boterham met ham wordt op één lijn gezet met bier, wijn of snoep. Dat klopt niet." Volgens beide organisaties wordt de voedingswaarde van vlees niet in rekening gebracht. "Mineralen en vitaminen zitten in een goede verhouding in vlees en dat wordt miskend in deze driehoek", zegt de Boerenbond.

Het steekt Fenavian dat bepaalde vleesvervangers wel gezond worden genoemd, terwijl er volgens hen gezondere charcuterie is die wordt geweerd en in de restbol is beland. "Hummus bijvoorbeeld bevat meer calorieën, vet en zout dan vleeswaren als kippenwit en ham", zegt Vandeynckel. 

Meest gelezen