Video player inladen...

"Meer Nederlanders moeten profiteren van economische groei"

In zijn troonrede toonde koning Willem-Alexander zich opvallend optimistisch over de gang van zaken in Nederland, maar meer mensen moeten van die groei mee kunnen profiteren, vindt hij (en de regering).

AP 2017

Gaat de vorming van een nieuwe regering dan met een slakkengang voort, dan heeft dat blijkbaar weinig gevolgen voor de Nederlandse economie. Dat werd bevestigd door koning Willem-Alexander in wat wellicht de laatste troonrede van het kabinet Rutte II is.

"Het fundament onder Nederland is de afgelopen jaren sterker geworden", zo klonk het optimistisch en het staatshoofd verwees naar het feit dat meer mensen een baan hebben en een eigen woning kunnen kopen en dat er meer geïnvesteerd wordt door bedrijven. Volgens de omroep NOS zou Nederland dit jaar een groei van 3,3% kennen en volgend jaar nog eens 2,9%.

Er is ook een schaduwkant, merkte koning Willem-Alexander op. Zo profiteren volgens hem te weinig mensen mee van die economische voorspoed: "nog steeds hebben mensen moeite om de huur te betalen, rond te komen of maken ze zich zorgen over hun baan.". Dus wil hij dat de overheid ook daarvan werk maakt.  Concreet zouden ook mensen die van een sociaal minimum leven en ouderen ook volgend jaar hun koopkracht moeten behouden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wederopbouw na orkaan en ook terreur

Vorige week ging de Nederlandse koning zelf de schade opmeten op het Caraïbische eiland Sint-Maarten na de doortocht van de orkaan Irma. "In ons hart en gedachten zijn wij in de eerste plaats bij de inwoners van Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius" (drie Nederlandse Antillen), klonk het. "Het Caraïbische deel van het koninkrijk staat er bij de wederopbouw niet alleen voor", beloofde de koning.

Ook de terreurdreiging kreeg een plaatsje in de troonrede met een waarschuwing om "ons niet door angst te laten regeren. Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven", aldus Willem-Alexander. Die manier van leven houdt volgens de Nederlandse koning ook in dat "ieder mens, ongeacht afkomst of overtuiging, in Nederland zichzelf kan zijn binnen de gedeelde waarden van de rechtsstaat".

Meest gelezen