Videospeler inladen...

"Ons land werkt samen met de meest criminele geheime politie ter wereld"

Zondag kwam een delegatie uit Soedan aan in Brussel om te helpen bij het identificeren van Soedanese migranten uit het Maximiliaanpark. Een beleidsbeslissing waar Midden-Oostenkenner en directeur van het Tahrir Instituut Koert Debeuf zich grote vragen bij stelt. “Ons land werkt samen met de meest criminele geheime politie ter wereld”, zegt hij in "De afspraak".

De delegatie uit Soedan kwam naar Brussel op vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Die wil een zeventigtal Soedanese migranten in het Maximiliaanpark laten identificeren om een gedwongen terugkeer naar Soedan mogelijk te maken. Het gaat om migranten die hier geen asiel aanvragen omdat ze naar het Verenigd Koninkrijk willen. 

99 procent zeker

Volgens Debeuf is het 99 procent zeker dat de delegatie uit Soedan bestaat uit Soedanese geheime politie. Op die manier zou het regime hier politieke tegenstanders willen opsporen en hen folteren als ze terug worden gestuurd naar Soedan. “Die 1 procent twijfel wil ik gerust wegnemen, als Theo Francken mij wil vertellen wie er precies in die delegatie zit, maar dat doet hij niet.”

Afspraken maken met regimes als Soedan is volgens Debeuf zeer onverstandig. “Het regime van Al Bashir, de president van Soedan, is crimineel. Hij is de enige president die ooit in vervolging is gesteld door het Internationaal Strafhof voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden in Darfur. Alles wordt daar bestuurd door diensten die wereldwijd bekendstaan wegens martelingen. Het aantal onafhankelijke ambtenaren in Soedan is nihil”, aldus Debeuf.

Niet onbesproken

Bovendien zou ook de Soedanese ambassadeur in ons land, via wie de contacten met Francken verliepen, niet onbesproken zijn. Mutrif Siddiq was een leidend figuur van de Soedanese geheime dienst toen Bin Laden zich schuilhield in Soedan, en zou ook verantwoordelijk zijn voor een aanslag op voormalig Egyptisch president Moebarak. 

Voor Koert Debeuf, lang verbonden geweest aan Open VLD, is het duidelijk dat Theo Francken de afspraken met Soedan maakte zonder te weten hoe crimineel het regime is. Hij voegde eraan toe dat zijn boodschap geen enkel politiek motief heeft. “Ik hoop alleen dat die delegatie hier zo snel mogelijk stopt met werken en dat er naar een andere oplossing wordt gezocht.”

Ondertussen hebben ook Ecolo-Groen, CD&V en PS Theo Francken al om uitleg gevraagd. 

Meest gelezen