"Slachtoffers" van de betonstop zullen beter worden vergoed

Grondeigenaars die hun stuk grond in waarde zien dalen door de betonstop van de Vlaamse regering, zullen in de toekomst een hogere schadevergoeding krijgen. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) in Het Laatste Nieuws.

Met de betonstop wil de Vlaamse regering meer open ruimte in Vlaanderen creëren. Vanaf 2040 zal nieuwbouw buiten de stedelijke en gemeentelijke centra daardoor verboden zijn. Slecht nieuws is dat voor eigenaars van bouwgrond, die hun grond soms een nieuwe bestemming zien krijgen en daardoor meestal verlies zullen lijden.

Om hen tegemoet te komen heeft minister Schauvliege nu een plan klaar. "Als de overheid van jouw bouwgrond open ruimte wil maken, zal je beter vergoed worden", zegt ze. "Op dit moment krijg je als eigenaar nog 80 procent van de prijs die je ooit voor je grond betaalde, in mijn voorstel zal je 100 procent van de werkelijke waarde krijgen."

Volgens de minister is er voor haar plan ook voldoende budget. "Ja, dit zal extra geld kosten, maar wie a zegt, moet ook b zeggen. Als we niets doen zullen we sowieso ook extra moeten betalen voor de gevolgen van een dichtgebouwd Vlaanderen." De minister is er bovendien van overtuigd dat de uitrol van haar plan over een langere gespreid zal worden en de regering niet aan iedereen plots een schadevergoeding zal moeten uitbetalen. 

Meest gelezen