Al meer dan 40.000 handtekeningen voor TOPradio

Het mislopen van de netwerkradiolicentie van TOPradio blijft voor beroering zorgen. Niet alleen op sociale media, maar ook online is de verontwaardiging groot. De zender startte zelf een petitie en ondertussen zijn er al meer dan 40.000 handtekeningen. Wij zochten uit waarom TOPradio afgetroefd werd door het onbekendere Hit FM.

Vorige week kende Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) een licentie toe aan vier nieuwe commerciële netwerkradio's. TOPradio, dat al meer dan 20 jaar bestaat, was daar niet bij.  Die nieuwe netwerkradio's zijn zenders die in alle stedelijke gebieden van Vlaanderen op verschillende frequenties te beluisteren zullen zijn.

Divers radiolandschap

De minister was op zoek naar verschillende types van zenders om het radiolandschap wat diverser te maken. Er was plaats voor één algemene zender voor een breed publiek. Dat wordt S-radio van SBS media, waar ook de tv-zenders VIER en VIJF onderdeel van zijn. Er moest ook een zender komen die Nederlandstalige en Vlaamse muziek zou brengen. Dat is de Vrije Brugse Radio Omroep geworden. Ten slotte zocht de minister nog naar twee "andere" zenders. Daar hebben Hit FM en Stadsradio Vlaanderen een licentie gekregen. Hit FM (CFM) spits zich toe op vrouwen en Stadsradio Vlaanderen (BG-consulting) richt zich naar de stadsbewoner. TOPradio was kandidaat als dance-muziekzender voor zo'n "ander" zendertype.

Het departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) beoordeelde de aanvragen voor de licenties volgens verschillende criteria.  Het kende punten toe op onder andere het format, de media-ervaring en het financieel plan. Hit FM haalde daarin een score van 94,81 punten, terwijl TOPradio op 93,5 punten strandde.

"Luisteraars in de kou"

Bij TOPradio is de teleurstelling uiteraard groot. De directeur van TOPradio, Bruno Heynderickx, stelt zich veel vragen over de puntentoekenning van de verschillende criteria. Volgens hem is te veel rekening gehouden met het format en de programmering, die puur subjectief worden beoordeeld. Hij vindt ook dat zijn financieel plan veel realistischer was opgesteld dan de andere en betreurt dat TOPradio daarvoor werd afgestraft.

Door het mislopen van de licentie verliezen 10 mensen bij TOPradio hun job.  160.000 luisteraars zullen volgend jaar niet meer via FM naar hun zender kunnen luisteren, beweert TOPradio.  Volgens de laatste CIM-cijfers, die het luisterbereik in Vlaanderen meten, luisteren er 53.290 mensen per dag naar TOPradio.

Bij Hit FM zijn ze uiteraard heel tevreden met de licentie.  De zender is voorlopig nog minder bekend bij het grote publiek. Hij is ontstaan in 1982 in Limburg en is door de jaren heen over heel Vlaanderen verspreid geraakt. Volgens Hit FM hebben zij meer dan 360.000 luisteraars, maar in de CIM-meting is het observatie-aantal Hit FM-luisteraars te laag om een apart CIM-cijfer te publiceren.  Er werken een 15-tal mensen. Marc Peersmans, ceo van Hit FM, is tevreden dat het CJM gelooft in de plannen die hij met Hit FM heeft. De combinatie van muziek,  veel informatie over vrouwelijke onderwerpen en lifestyle moet het succes van Hit FM worden.

Ondanks de massale steun via de petitie op TOPradiomoetblijven, is TOPradio niet van plan om in beroep te gaan tegen de beslissing. De directie bekijkt of een digitale doorstart financieel mogelijk is.

Meest gelezen