Video player inladen...

Aung San Suu Kyi spreekt: "Myanmar is een fragiele democratie"

Nationaal leidster Aung San Suu Kyi heeft voor het eerst gesproken over de crisis met de Rohingya-minderheid in haar land. 410.000 mensen zijn intussen naar buurland Bangladesh gevlucht. Ze roept verzachtende omstandigheden in en zegt dat Myanmar alle mensenrechtenschendingen veroordeelt.

Voor een publiek van buitenlandse diplomaten sprak voormalig Nobelprijs­winnares Aung San Suu Kyi voor het eerst over de recentste crisis met de Rohingya-minderheid in haar land.  "Ik begrijp dat de hele wereld nu naar Myanmar kijkt", zei Aung San Suu Kyi, "maar ik vraag begrip voor onze situatie. We zijn een jonge democratie na meer dan 50 jaar autoritair bewind. We kunnen niet alle problemen in één keer oplossen."

Volgens Aung San Suu Kyi liggen aanvallen op politieposten en een legerbasis eind augustus aan de basis  van de golf van geweld. Volgens haar zijn de daders "gewapende moslimterroristen" waartegen het leger in actie moest komen. Maar, voegde ze eraan toe, we zullen niet tolereren dat militairen zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen. "Wie dat wel doet, zal gestraft worden."

Nog volgens Aung San Suu Kyi zijn er sinds 5 september geen militaire acties meer geweest. "We begrijpen niet waarom de huidige exodus aanhoudt. Dat willen we zelf ook beter begrijpen." Overigens zijn alle gevluchte Rohingya weer welkom in Myanmar. "Wie het verificatieproces doorstaat (kan bewijzen dat ze uit Myanmar komen), is weer welkom."

Aung San Suu Kyi besloot haar toespraak met de aanwezige diplomaten uit te nodigen voor een bezoek aan de deelstaat Rakhine. "Meer dan de helft van de moslims in Rakhine zijn niet gevlucht. Jullie kunnen hen vragen waarom zij wél in vrede leven." En: "Myanmar wil geen land zijn dat verscheurd wordt door religieuze en etnische conflicten. We horen allemaal thuis in dit land."  

 

Meest gelezen