Vervoort: "Het vertrouwen in de regering niet vragen zou een vlucht geweest zijn"

"Het vertrouwen in de regering niet vragen zou een vlucht geweest zijn. De oppositie zou het mij verweten hebben." Dat zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dinsdagvoormiddag in het Brussels Parlement in zijn repliek op het debat over de regeringsverklaring. Opmerkelijke afwezige in het halfrond was cdH-minister Céline Fremault.

In Brussel is het niet gebruikelijk dat de regering het vertrouwen van het parlement vraagt bij de start van het parlementaire jaar, maar dit jaar was het volgens Vervoort nodig na de politieke crisis van afgelopen zomer in Franstalig België.

In zijn repliek klopte de minister-president zich op de borst omdat de Brusselse regering niet gewacht had op de schandalen om de nodige stappen te zetten inzake transparantie, goed bestuur, en het beperken van vergoedingen en mandaten.

En dan de afwezige cdH-minister Céline Fremault. Verschillende oppositieleden meenden te weten dat Fremault niet op de hoogte was van het feit dat Vervoort het vertrouwen zou vragen. Dat bleek niet te kloppen. Céline Fremault verklaarde dinsdagmiddag op de regionale zender BX1 dat ze wel degelijk, hoewel laattijdig, werd ingelicht over de intentie van minister-president Vervoort. "Dat was zijn recht als hij een sterk signaal wilde hebben om zijn regering opnieuw op één lijn te krijgen", aldus de cdH-minister.

Woensdag volgt de vertrouwensstemming in het Brusselse parlement.

Meest gelezen