AP

Van parkinson tot keelkanker via orale seks: welke sterren braken taboes door over hun ziekte te praten

Actrice Kate Walsh uit "Grey's anatomy" heeft gisteren voor het eerst gepraat over haar hersentumor, type meningeoom. Walsh is niet de eerste en zeker niet de laatste die aandacht vraagt voor haar ziekte en daarmee taboes wil doorbreken. Een hele rits celebrity's deed het haar voor, van Michael J. Fox die in 1998 met parkinson naar buiten kwam tot Selena Gomez die vorige week opnieuw lupus aankaartte. Een overzicht:

1.  Michael J. Fox  en de ziekte van Parkinson

De hoofdrolspeler uit de populaire "Back tot the future"-trilogie en "Family ties" deed in 1998 iets ongeziens: hij bracht in een boek naar buiten dat hij parkinsonpatiënt is. Fox was 37 jaar. De acteur wist toen al zeven jaar dat hij ziek was, maar hield het verborgen.  Het werkte voor hem bevrijdend om erover te praten en hij richtte de Michael J. Fox Foundation op, die de afgelopen 17 jaar ruim 600 miljoen dollar inzamelde voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Hoewel de dokters voorspelden dat hij vroeg invalide zou zijn, acteert Fox tot op vandaag nog altijd. De symptomen zijn ook duidelijk zichtbaar (Fox trilt en heeft zijn lichaamstaal niet meer onder controle, red.), maar deren hem niet. "Het is storend en frustrerend, maar echt veel pijn heb ik niet", aldus Fox. Hij grapt zelfs over zijn eigen beperkingen én integreert ze in zijn rollen (zie video hieronder).  

2.  Anastacia en de ziekte van Crohn

Popzangeres Anastacia (48), die in de nillies hits scoorde met "I'm outta love" en "Paid my dues", stak nooit onder stoelen of banken dat ze de (darm)ziekte van Crohn heeft. Ze kreeg de diagnose toen ze 13 jaar was en schaamde zich voor het litteken als gevolg van een operatie. Door de ziekte leerde ze haar gevoelens plaatsen en vooral relativeren. "Ik wond me niet op toen ik het niet maakte als zangeres." In 2003 kreeg Anastacia bovendien borstkanker. Ze trok later collega's als Kylie Minogue, Sheryl Crow en Melissa Etheridge over de streep om erover te praten.   

AP2009

3.  Michael Douglas en keelkanker

Michael Douglas verloor ettelijke kilo's door chemotherapie. Hij stak niet weg dat hij in 2010 getroffen werd door keelkanker. In eerste instantie dacht hij dat sigaretten en alcohol aan de basis lagen, maar in een interview in The Guardian in 2013 stelde de acteur moedig dat hij besmet raakte met het humaan papillomavirus (HPV) via orale seks.  Douglas verleende prompt zijn hulp aan de Oral Cancer Foundation en neemt in een filmpje vooroordelen weg:

4.  Angelina Jolie en het BRCA-gen

Hollywoodactrice Angelina Jolie laat via een open brief in The New York Times (2013) weten dat ze preventief een dubbele borstamputatie heeft ondergaan, omdat ze drager is van het BRCA-gen. Dat gen geeft een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Haar moeder vocht jaren tegen eierstokkanker en overleed op haar 56e. Jolie liet na de amputatie een borstreconstructie met implantaten uitvoeren. "Ik wil álle vrouwen, zeker die met een familiegeschiedenis, ertoe aanzetten informatie te zoeken en hulp te vragen", aldus Jolie.

AP

5.  Selena Gomez en lupus

De Amerikaanse zangeres Selena Gomez vertelde vorige week aan haar volgers op Instagram dat ze een nier kreeg van haar boezemvriendin. De transplantatie was levensnoodzakelijk nadat haar orgaan was aangetast door de chronische auto-immuunziekte lupus. "Er bestaan heel wat misverstanden over lupus, maar die worden beetje bij beetje de wereld uit geholpen", klonk het. In het verleden kreeg de zangeres kritiek omdat ze wel eens een werkpauze durfde in te lassen. Om de geruchten een halt toe te roepen, liet ze in 2015 weten behandeld te zijn met chemotherapie voor lupus. Intussen moedigt ze surfers aan om te doneren voor onderzoek.

6.  Lady Gaga en fibromyalgie

De excentrieke zangeres achter de monsterhit "Pokerface", Lady Gaga, gebruikte vorige week ook Instagram om fans te laten weten dat ze strijdt tegen fibromyalgie, een chronische pijn in spieren en bindweefsels. Gaga stelde gisteren nog het Europese deel van haar wereldtournee uit, omdat ze zeven weken in behandeling is. In de Netflix-documentaire "Gaga: five foot two" belooft ze alvast een blik te gunnen in haar privéleven en haar reumapijnen.

Meest gelezen