De voedingsdriehoek bestaat 50 jaar: hoe het begon

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft vanochtend een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. Het eerste model ontstond 50 jaar geleden al en zag er toen compleet anders uit. 

Het eerste voedingsmodel verscheen in 1967 in Vlaanderen: een eenvoudige tekening van een klavertjevier. Op elk blad stond een basisgroep van voedingsmiddelen: kaas en melk, vlees en vis, groenten en fruit, graanproducten en deegwaren. Het klavertjevier was ontwikkeld om de mensen te helpen om elke dag evenwichtig te eten. Daarvoor konden ze kiezen uit de vier groepen voedingsmiddelen.

In 1997, 30 jaar na de introductie van het klavertjevier, bleek de nood aan een nieuw model groot. Het klavertje was te simplistisch, het aanbod aan voedingsmiddelen en de levensstijl waren in die 30 jaar enorm veranderd. Op basis van bestaande modellen in het buitenland en van wetenschappelijke studies verscheen de voedingsdriehoek. Het model dat we tot vandaag nog kennen.

Onderaan komen de meest essentiële voedingsmiddelen, waar je het meest van nodig hebt. Bovenaan de dingen die ongezonder zijn en die je dus minder mag eten of drinken. De restgroep helemaal bovenaan bevat de voeding en dranken die niet strikt noodzakelijk zijn, zoals koekjes en frisdrank. 

Ook dagelijks bewegen werd belangrijk

In de daaropvolgende jaren werd de voedingsdriehoek af en toe aangepast en vervolledigd. Zo werden in 2000 de sojaproducten toegevoegd aan de melkproducten. In 2004 werd een essentiële onderste verdieping toegevoegd: “de beweeglaag”, om het belang van lichaamsbeweging te benadrukken. Die aanpassing was internationaal een primeur. Vanaf dan heet de voedingsdriehoek officieel de “actieve bewegingsdriehoek”. 

Volgens deskundigen is de voedingsdriehoek in zijn huidige vorm compleet verouderd. Over hoe die er dan wel zal moeten uitzien, lopen de meningen erg uiteen. Het is nog wachten op de persconferentie om 10 uur, waarop het Vlaams Instituut Gezond Leven het nieuwe voedingsmodel zal bekendmaken. Ze verklappen wel al dat de opvolger “duidelijke en haalbare gezondheidsboodschappen voor het brede publiek” zal formuleren.  

Video player inladen...

Meest gelezen