Videospeler inladen...

Duikboot uit WO I gevonden in Noordzee, wellicht nog 23 lichamen aan boord

In de Noordzee, in Belgisch zeegebied, is een wrak gevonden van een bijna intacte Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Wetenschappers gaan ervan uit dat de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord zijn. Van de 11 bekende gezonken duikboten in de Belgische wateren is dit het best bewaarde exemplaar.

De duikboot ligt op een diepte van 30 meter, maar de exacte locatie in de Noordzee wordt niet bekendgemaakt, om avonturiers op een afstand te houden en te voorkomen dat het wrak beschadigd of geplunderd wordt. Het is voor het eerst dat duikers het wrak bereikt en beschreven hebben.

Alles wijst erop dat het een duikboot is van het type UB-II, een Duits vaartuig uit de Eerste Wereldoorlog. De onderzoekers vermoeden dat er 23 overleden bemanningsleden aan boord zijn. "In zo'n duikboot zaten standaard 22 bemanningsleden en een commandant", zegt de West-Vlaamse gouverneur Decaluwé. "De duikboot is in zo'n goede staat dat we ervan uitgaan dat al die lichamen nog aan boord zijn."

Bekijk hier de beelden van de duikboot

Videospeler inladen...

Wellicht gezonken door een mijn

Hoewel de duikboot in heel goede staat is, zijn er wel beschadigingen over het hele het wrak te zien, vooral aan de boeg. Volgens de wetenschappers is het  bijna zeker dat er een contactmijn ontploft is aan de bovenzijde van de duikboot.  Een mogelijk scenario is dat een mijn die onder het wateroppervlak dreef aan een kabel, meegetrokken werd door de diepteroeren van de traag varende duikboot, en ergens aan het bovendek tot ontsteking gekomen is.

Nog minstens 1 duik nodig

Welke boot de gezonken duikboot precies is, is nog niet duidelijk. Daarvoor is nog minstens een extra duik nodig. Er zijn drie duikboten bekend die zouden kunnen matchen met het wrak. Om zekerheid te krijgen moet daarvoor het serienummer gecontroleerd worden op de schroef van de duikboot. De huidige camerabeelden zijn niet duidelijk genoeg om dat nummer te lezen. 

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) laat via Twitter weten dat hij gaat bekijken of hij het wrak kan laten erkennen als erfgoed.

Meest gelezen