Duurste Kuifje ooit onder de hamer

De gespecialiseerde website Catawiki biedt een uniek exemplaar aan van " L île Noire", "De Zwarte Rotsen". Het is een werkversie van Hergé himself, met aantekeningen en correcties. Mogelijk haalt de strip 100.000 euro, een record.  

"L'île noire" van Hergé dateert uit 1943. De  aangeboden strip op Catawiki is een alternatieve editie. Er zijn maar drie van de oorspronkelijke tien exemplaren bewaard.  Die tien speciale ingekleurde exemplaren waren destijds bedoeld om naar kranten te sturen, ook buitenlandse,  om het aan te bieden voor eventuele publicatie.  Maar het nu geveilde album bleef op de tekentafel van Hergé liggen. In 1963 gebruikte hij het exemplaar als basis voor een modernere versie.  Er staan allerlei aantekeningen en gecorrigeerde plaatjes in en biedt een interessante inkijk in het perfectionistische werkproces van Belgiës grootste striptekenaar.   

Duurste rotsen ooit

Het vorige record voor een Hergé-werkstuk bedraagt 40.000 euro. Het ging om een versie zonder tekst van "Kuifje in Afrika" uit 1948. Dat was ook een publicitaire editie die een vertegenwoordiger van de uitgeverij in het buitenland te koop aanbood.  De veiling op Catawiki duurt tot zondag.  "De Zwarte Rotsen" is een van de betere Kuifjes. In het verhaal over een neergestort verdacht vliegtuig arresteren Jansen en Janssen Kuifje als verdachte. Schitterende rollen zijn weggelegd voor notoire slechterik "dokter Müller" en de woeste gorilla "Ranko", die uiteindelijk in de zoo van Londen terechtkomt. Eind goed uiteraard al goed.  

Meest gelezen