Een woning kraken wordt voortaan strafbaar

Kraken wordt voortaan strafbaar. De Kamercommissie Justitie heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd. Met het voorstel willen de meerderheidspartijen dat de politie sneller kan optreden wanneer tegen de krakers van een bewoond huis.  

De tekst moet nog door de voltallige Kamer worden goedgekeurd. Het voorstel kwam in een stroomversnelling na enkele opvallende kraakgevallen in Gent. Onder meer een koppel dat een tijdje in het buitenland verbleef moest toezien hoe hun woning (foto boven) was ingenomen. De politie kon niet optreden, volgens de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) omdat het wettelijk kader daarvoor ontbrak.

Het huidige wetsvoorstel maakt het bezetten van een woning die zichtbaar bewoond is, strafbaar en zorgt ervoor dat de politie onmiddellijk zal kunnen optreden. Ook de burgerlijke procedure zou sneller kunnen worden afgewerkt.

De meerderheid is tevreden dat het voorstel gestemd is. "Het is de logica zelve dat het eigendomsrecht van mensen beschermd wordt. Mensen hebben uiteindelijk gespaard om een huis of pand te kopen. Dat verdient bescherming", zegt indiener Egbert Lachaert (Open VLD). Zijn collega Veli Yuksel (CD&V) spreekt van een "evenwichtig voorstel".

Geen wondermiddel

De oppositiepartijen PS en CDH stemden tegen, Groen en SP.A onthielden zich. "Voor bewoonde panden kunnen we het voorstel volgen, ook al is het geen wondermiddel", zei Stefaan Van Hecke (Groen). "Voor onbewoonde panden zijn we het niet met het voorstel eens. Daar zijn al instrumenten voorhanden".

Het voorstel maakt dus ook het kraken van onbewoonde panden strafbaar, na een klacht van de rechtmatige eigenaar. Karine Lalieux (PS) wees erop dat veel panden lang leegstaan uit speculatieve overwegingen van de eigenaars. Daklozen die dit soort panden kraken strafbaar stellen, vindt zij niet kunnen. Lalieux zegt dat ook werknemers die een bedrijf bezetten - zoals bij Caterpillar gebeurde - hiervoor vervolging zullen riskeren.

Gaat het iets oplossen?

Vraag is of de parketten effectief gaan optreden tegen krakers. In een nieuw advies op het wetsvoorstel waarschuwt het college van procureurs-generaal ervoor dat dit voorstel parketten en politie dreigen weg te houden van hun prioritaire taken.     

De indieners betreuren die opmerking. "Hopelijk maakt men daar wel prioriteit van. Het zal uw woning maar zijn", zei indiener Sophie De Wit (N-VA).     

Meest gelezen