Videospeler inladen...

Elke dag lekt 180 miljoen liter drinkwater weg

Door lekken in het Vlaamse waterleidingnet gaat er elke dag 180 miljoen liter drinkwater verloren. Dat zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) op basis van een rapport van Aquaflanders, de koepelorganisatie voor Vlaamse water- en rioleringsbedrijven. Het verlies loopt op tot een virtuele waarde van 280 miljoen euro per jaar.

Het is voor het eerst dat Aquaflanders de waterverliezen, door lekken of breuken in de waterleiding, in kaart brengt. Het heeft daarvoor de prestaties van de acht Vlaamse drinkwatermaatschappijen onder de loep genomen. "Per kilometer Vlaamse waterleiding lekt elke dag gemiddeld 2.900 liter drinkwater weg. Er ligt 62.341 kilometer waterleiding in Vlaanderen, dus dat maakt een totaal van 180 miljoen liter per dag verloren drinkwater, toch wel hallucinant", zegt Rob Beenders, die als parlementslid in de Vlaamse oppositie het rapport bestudeerd heeft. Dat is de inhoud van 72 olympische zwembaden.
     

Je krijgt toch niet uitgelegd dat boeren in de zomer hun akkers niet mogen besproeien, terwijl er elke dag 180 miljoen liter drinkwater gewoon wegloopt?

Rob Beenders (SP.A)

Als de kosten van het verloren drinkwater aan de marktprijs doorgerekend worden, komt dat op 282 miljoen euro per jaar. Dat is water dat de maatschappijen niet kunnen factureren, maar wel doorrekenen aan de consumenten. Beenders: "De economische kostprijs is één ding, maar ook op het vlak van duurzaamheid is dit een groot probleem. We hebben afgelopen zomer een watertekort gehad. Boeren konden hun akkers niet besproeien, wij mochten het zwembadje van de kinderen niet vullen en de auto niet wassen. Terwijl er wel elke dag 180 miljoen liter water wegloopt in de ondergrond. Dat krijg je toch niet uitgelegd?"
     

Beenders maant minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) aan
tot actie en wil ook meer transparantie en efficiëntie van de sector
zelf. "Het rapport van Aquaflanders is anoniem, we weten niet welke drinkwatermaatschappijen het het slechtst doen. Daardoor zijn die natuurlijk ook minder gestimuleerd om het probleem aan te pakken", aldus Beenders.

Schauvliege: drinkwatermaatschappijen zélf verantwoordelijk

Minister Schauvliege wijst naar de drinkwatermaatschappijen zélf. "Watermaatschappijen zijn autonoom. Zij hebben ook de centen. Binnen de waterfactuur is altijd een budget voorzien om te investeren in nieuwe waterleidingen. Het is aan elke watermaatschappij om die centen ook te gebruiken om de nodige, veilige infrastructuur te voorzien", aldus Schauvliege.

Farys, vooral actief in Oost-Vlaanderen, is één van de acht drinkwater­maatschappijen in Vlaanderen. Dat zegt alvast dat het genoeg investeert in zijn leidingnet. "Ik kan alleen voor Farys spreken, niet voor de andere collega-maatschappijen, maar wij blijven bestendig investeren in ons netwerk en dat kan binnen de voorziene budgetten", zegt Bruno Pessendorffer van Farys.

Farys nuanceert ook het waterverlies van 180 miljoen per dag. "Dat is het verschil tussen wat geproduceerd wordt en wat effectief door consumenten gebruikt wordt, maar dat verschil is niet alleen te verklaren door lekken", zegt Pessendorffer. "Daar zit ook een vrij groot aandeel bij van afname door de brandweer, niet alleen bij branden zelf, maar ook bij oefeningen. Een heel groot deel gaat ook naar spoelen. Na elk werk aan de leidingen spoelen wij heel grondig, voor de hygiëne. En dan zijn er ook nog afgelegen woningen, waarvoor we extra water door de leidingen moeten pompen om voldoende debiet te hebben voor de watervoorziening in die huizen."  

Meest gelezen