Na de voedingsdriehoek is er nu ook de bewegingsdriehoek: lang stilzitten = oranje zone

Blijf nooit te lang stilzitten, of het nu op het werk is of thuis in je vrije tijd. Probeer elk halfuur even recht te staan en te stappen, bijvoorbeeld om een drankje te gaan halen of voor een andere bewegingstussendoortje, als je maar beweegt en een aantal stappen zet. Dat is het advies van het Vlaams Instituut van Gezond Leven, dat vandaag naast de voedingsdriehoek ook een bewegingsdriehoek voorstelde.

Het Instituut heeft naast de gezondheidsdriehoek voor het eerst een aparte bewegingsdriehoek voorgesteld, en voor het eerst wordt zogenoemd sedentair gedrag, of lang stilzitten, meegenomen als volwaardig gezondheidsthema. "Een hele stap vooruit", noemt bewegingswetenschapper Benedicte Deforche beide nieuwe elementen.  

Ook al beweeg je veel, het is even belangrijk dat je niet te veel stilzit, ook niet aan één stuk, luidt het advies. Sedentair gedrag is daarom oranje gekleurd in de nieuwe driehoek. Dat betekent dat we niet te lang vastgekluisterd mogen blijven zitten aan ons bureau op het werk, maar er is ook een heel concreet advies voor kinderen. Zo kijken peuters vanaf 2 jaar best slechts 1 uur per dag naar tv of naar de tablet. Voor 6- tot 17-jarigen is dat maximaal 2 uur per dag dag in de vrije tijd.

Omdat bewegen gezond is, krijgt het een groene kleur. Onderaan rechts staat het licht intensief bewegen. Zit je doorgaans relatief lang aan je bureau op het werk, dan zit je eigenlijk in een oranje zone, want het advies is om elke 30 minuten te bewegen.

Het grootste deel van je dag beweeg je immers best "licht intensief", bijvoorbeeld door zitten regelmatig af te wisselen met stappen op het werk, of de trap te nemen in plaats van de lift.

Zit je doorgaans relatief lang aan je bureau, en beweeg je niet elk halfuur, dan staat het licht op oranje

Probeer één keer per week te sporten

De iets donkerder groene zone staat voor matig intensief bewegen. Wie elke dag ook nog eens matig intensief beweegt - bijvoorbeeld een stevige wandeling of fietsen aan een rustig tempo - geniet van nog meer gezondheidsvoordelen. Matig intensief bewegen betekent dat je hartslag en ademhaling omhoog gaan, maar dat je niet buiten adem raakt en gewoon kan blijven praten.

Bovenaan de driehoek tot slot, in het donkergroene segment, staat het bewegen aan hoge intensiteit. Het is ideaal om minstens één keer per week te gaan sporten, en om wekelijks de spieren te versterken.

Wie elke dag ook matig intensief beweegt, geniet van nog meer gezondheidsvoordelen

Probeer elke week ruim een uur te gaan sporten

De Vlaamse overheid beseft dat de aanbevelingen niet voor iedereen evident zijn, en benadrukt dat elke stap die iemand neemt (letterlijk en figuurlijk) een stap vooruit is. "Het is al een gezonde gewoonte om elke dag meer af te wisselen met staan en bewegen", zegt het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Op de website kan je nagaan wat de concrete aanbevelingen zijn. Volwassenen zouden in de ideale wereld 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen, in de middenzone dus. Het gaat dan om stevig wandelen, of wat zwemmen, fietsen, of harken in de tuin, zonder "in het rood te gaan" of buiten adem te raken.

Echt sporten, zouden we minstens 75 minuten per week moeten doen, met pakweg joggen, goed doorzwemmen, stevig fietsen, spitten in de tuin enz.

Geen tijd? Begin bij het begin...

Heb je hiervoor misschien geen tijd, en kan je in je drukke agenda geen aparte momenten zoals deze er nog bijnemen, denk dan aan de "basics" die je ook heel wat voordeel opleveren, en die je eigenlijk dagelijks kan toepassen: sta regelmatig recht van je stoel, neem de trappen in plaats van de lift, hou een korte pauze om even de benen te strekken, al is het maar kort.

Meest gelezen