Het "bananeneiland" Dominica is zo goed als volledig verwoest door orkaan Maria

Dominica is een van de minder bekende Kleine Antillen en dat komt omdat het toerisme er minder ontwikkeld is dan op naburige eilanden. Als onafhankelijke republiek moet Dominica bovendien het eigen herstel in handen nemen.

Dominica ligt tussen de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique, namen die u wellicht beter kent. Zoals de naam doet vermoeden werd het kleine eiland op een zondag "ontdekt" door de Spaanse vloot van Christoffel Columbus. In feite was het toen al lang bewoond door de Carib, een oorlogszuchtige stam die zijn naam gaf aan de eilandengroep Caraïben. Die Carib wonen er overigens nog steeds.

Een tijdlang was Dominica in handen van de Fransen, die er Afrikaanse slaven naartoe brachten om op de plantages te werken. Franse plaatsnamen zoals die van de hoofdstad Roseau doen nog aan die periode denken. Vanaf 1759 was Dominica Brits bezit en dat bleef het tot het in 1978 een onafhankelijke republiek werd, maar wel een lidstaat van het Britse Gemenebest of Commonwealth.

Op het eiland wonen 72.000 mensen, dat is dus een pak meer dan de 1.600 die er op Barbuda woonden tot dat eiland enkele weken geleden onleefbaar werd gemaakt door de orkaan Irma. Nu heeft de orkaan Maria min of meer hetzelfde gedaan met het iets zuidelijker gelegen Dominica. Net zoals in Barbuda zijn de meeste inwoners van Dominica afstammelingen van zwarte slaven, al dan niet vermengd met Europeanen en Carib.

(c) Tore Sætre, Some Rights Reserved

Een echte bananenrepubliek

Dominica geniet de reputatie als een "nature island" door het natuurschoon. Bijna 60% van de oppervlakte bestaat uit bergen en bossen. Anders dan veel andere Caraïbische eilanden zijn er echter weinig zandstranden en daardoor is het toerisme hier minder goed ontwikkeld, ook al omdat er geen grote internationale luchthaven is.

De economie is vanouds gericht op plantages met tropische producten zoals bananen, suiker, koffie en cacao, die ongeveer een kwart van het eiland innemen. De voorbije jaren probeert de overheid de afhankelijkheid daarvan echter te verminderen door de teelt van citrusvruchten, meloenen en mango's te stimuleren.

Daarnaast probeert Dominica ook te diversifiëren naar diensten en dan vooral bankieren. Ook hebben nogal wat Taiwanezen en Russen hier de weg gevonden als "economic citizens"; ze krijgen er in ruil voor investeringen verblijfsvergunningen.

Het tropische paradijs Dominica heeft dus echter opnieuw een knauw gekregen en dat is niet de eerste keer. In 2007 leidde de doortocht van de orkaan Dean tot zware schade en een recessie die tot 2014 bleef duren.

Meest gelezen