AFP or licensors

"We hadden net alles opgeruimd na Irma. Nu begint het allemaal opnieuw." 

Orkaan Maria stevent af op de Bovenwindse Eilanden. De Nederlandse Clarisse Buma woont op Sint-Eustachius en is aan het inpakken: "Het kantoor opruimen, paspoort, rijbewijs, alles moet opnieuw in plastic. Het is een gevaarlijke storm, dus het moet."  

"Niet opnieuw, dacht ik toen ik vanmorgen op kantoor weer alles stond in te pakken. We hadden net het kantoor weer geopend na Irma, de server en computers weer aangesloten, de boot weer in het water. En vandaag begint het allemaal opnieuw," vertelt Clarisse Buma in De Ochtend op Radio 1. Voor de tweede keer in nog geen twee weken komt er een zware orkaan haar kant uit.

Clarisse krijgt maar mondjesmaat informatie, want veel communicatielijnen zijn weggevallen. "Ik heb sinds Irma geen wifi meer thuis, ik kan het niet goed meer volgen. Ik had een televisie met een schotelantenne, om Amerikaanse zenders te ontvangen. Maar ook die is kapot door Irma. Nu ben ik afhankelijk van de lokale radio met muziek en af en toe wat mededelingen over de storm. Langzaam hoor ik hoe ver die nog van ons af is. Maar hoe het met andere mensen op het eiland gaat, dat is gissen voor mij."

Het valt Clarisse wel op hoe rustig de eilandbewoners blijven. "Mensen hier gaan er heel goed mee om. Ze zijn bijna allemaal familie, ze hebben in hun leven al meerdere keren zo’n storm meegemaakt. En dus is er een soort collectief geheugen, waarop ze terugvallen om zich voor te bereiden. De overheid laat ook telkens weten: nu gaan de scholen dicht, nu gaan de overheidsgebouwen dicht – er is nu ook een avondklok. Mensen weten dat gewoon, en kunnen zich goed instellen op wat er komen gaat."

Schade aan historische bomen en koraalriffen

Clarisse Buma is directeur van een natuurbeschermingsorganisatie op Sint-Eustachius. Na orkaan Irma ging ze de schade aan de natuur opmeten.

"Er is veel schade aan bomen, ook historische oude bomen zijn ontworteld. Het koraal onder water ziet er na Irma vrij goed uit, maar er is wel veel schade aan een van onze projecten. We hebben een Europees project om kunstmatig koraal te laten groeien aan ladders die onder water hangen. En een van die koraaltuinen is helemaal weg na Irma. Dat is erg jammer."

 

Meest gelezen