Nieuwe fusie op komst tussen Lovendegem, Waarschoot en Zomergem

Er is een fusie in de maak tussen de 3 Oost-Vlaamse gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem. Alles samen zullen er 26.000 mensen wonen in de fusiegemeente. Over een nieuwe naam is er een voorstel, De Lieve, maar daarover krijgen de inwoners het laatste woord.

De meerderheidspartijen CD&V en Open Vld hebben de afgelopen zomermaanden verder gepraat om de intense samenwerking tussen de 3 gemeenten vorm te geven. Sommige partijen vroegen eind juni om ook met Nevele te onderhandelen, maar door de fusie van Nevele met Deinze is dit niet langer een optie. De fusie zou ingaan vanaf 1 januari 2019.

Op 28 september is er een extra gemeenteraad om een principiële beslissing te nemen over de vrijwillige fusie. Dan volgt er een onderzoeksfase die op 31 december rond moet zijn. Eens de Vlaamse regering het fusieproject goedkeurt, volgt een financiële beloning van 500 euro per inwoner. De nieuwe fusiegemeente zal hiervoor een financiële bonus krijgen van 13.000.000 euro.

Nieuwe naam

Er komen info- en inspraakmomenten voor de inwoners. Er wordt ook een basisaanbod gegarandeerd in de drie gemeentehuizen. Over een nieuwe naam is er een voorstel, De Lieve, maar daarover krijgen de inwoners het laatste woord.

Belastingverlaging voor iedereen

Over enkele kernpunten bestaat al een overeenkomst. De belastingen in de nieuwe fusiegemeente zal dalen naar 7 procent en ook de roerende voorheffing daalt, naar 13,25 procent.

 

Meest gelezen