Laurie Dieffembacq

Soedanese migranten die werden opgepakt in Brussel nog niet teruggestuurd

Van alle vermoedelijke Soedanezen die tijdens de acties in het Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord zijn opgepakt, zijn er nog geen teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat laat de Dienst Vreemdelingenzaken weten. De identificatie van de migranten in de gesloten centra begon pas gisteren.

Bij de identificatieacties viel het op dat er vooral Soedanese migranten werden opgepakt. Zij zijn vaak op doortocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had op donderdag 7 september een onderhoud met de Soedanese ambassadeur in België. Toen bleek dat Soedan bereid is reisdocumenten af te leveren met het oog op de terugkeer van zijn onderdanen die illegaal in ons land verblijven.   

Nu blijkt dat van de 158 vermoedelijke Soedanezen die opgepakt werden bij de acties, er nog geen enkele gedwongen terugkeerde naar Soedan. De identificatie laat namelijk op zich wachten. "De identificatie van de Soedanezen in de gesloten centra is pas gisteren van start gegaan. Er werd dan ook nog geen gedwongen terugkeer georganiseerd naar het herkomstland", aldus Geert De Vulder van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Meest gelezen