Video player inladen...

Maria trekt als orkaan van zwaarste categorie over Caraïben: "Dominica is compleet verwoest"

Nauwelijks twee weken na orkaan Irma worden de Caraïben op dit ogenblik getroffen door orkaan Maria. Die orkaan van categorie 5 -de hoogste op de schaal- is met windsnelheden van 260 km/u heeft het eiland Dominica verwoest en is nu op weg naar de Maagdeneilanden en Puerto Rico.   

Als eerste is Maria over het Franse eiland Martinique getrokken. Daar zitten al zeker 33.000 gezinnen zonder stroom. Voor de orkaan Martinique bereikte, had de Franse overheid alle risicozones op het eiland laten ontruimen uit vrees voor overstromingen en aardverschuivingen. Ook op het andere Franse eiland, Guadeloupe is de stroom uitgevallen en zijn er zware overstromingen. Toch zijn er nog geen meldingen van grote schade.  

De zwaarste klap is er evenwel voor het eiland Dominica, tussen Guadeloupe en Martinique in, en dat eiland kreeg het hevigste van de orkaan over zich heen. Op Facebook beschrijft de premier van Dominica, Roosevelt Skerrit, de orkaan als genadeloos.  "We durven niet naar buiten te kijken", zegt hij, "maar we horen wel het geluid van rondvliegende golfplaten daken." Kort daarna liet hij weten dat het dak van zijn huis was weggeblazen, zijn huis zelf staat blank. 

Volgens de premier is Dominica "volledig verwoest". "Geen dak is nog heel", schrijft hij, "en ik ben bang dat we straks wakker zullen worden met nieuws over mogelijke slachtoffers als gevolg van aardverschuivingen." De omvang van de schade zal pas duidelijk worden als het straks licht wordt en de storm verder trekt. Ook op Saint Lucia, ten zuiden van Martinique, wordt schade gemeld.

Orkaan Maria is nu licht afgezwakt tot een orkaan van categorie 4, maar haalt nog altijd windsnelheden tot 250 kilometer per uur.  Maria zou boven zee nu echter opnieuw aan kracht winnen en  is nu op weg naar de Nederlandse Bovenwindse eilanden Saba, Eustatius en Sint-Maarten.

Morgen zou orkaan Maria dan de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden en het Amerikaanse eiland Puerto Rico bereiken. Het Amerikaanse leger heeft intussen militair materieel en personeel uit de eigen Maagdeneilanden geëvacueerd. De 1.300 Britse militairen op de overzeese territoria zoals Anguilla, Turks and Caicos en de Britse Maagdeneilanden zetten zich schrap voor hulpverlening en beveiligen gebouwen.

Op het Amerikaanse eiland Puerto Rico zitten nog altijd 65.000 mensen zonder stroom na de doortocht van orkaan Irma. De gouverneur van Puerto Rico heeft de noodtoestand uitgeroepen voor wat mogelijk de zwaarste orkaan in 85 jaar op het eiland wordt. De Maagdeneilanden kregen eerder al Irma over zich heen en vrezen nu voor nog meer schade en slachtoffers.

Video player inladen...

Meest gelezen