Peter Vandermeersch: te paard op de grens

De Vlaamse hoofdredacteur van NRC Handelsblad wordt Nederlander en bundelt zijn columns in een boek.

Na zeven jaar in Amsterdam vraagt Peter Vandermeersch de Nederlandse nationaliteit aan. Zelfs als dat betekent dat hij z’n Belgische paspoort moet inleveren. "Ik wil hier kunnen stemmen en meebeslissen", zegt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Zijn columns voor De Standaard zijn gebundeld in het boek "Ik zou zo graag van jullie houden" (uitgeverij Prometheus), samen met de Pacificatielezing die hij in 2015 hield en waarin hij de verschillen en de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Nederland uiteenzet. In de stukjes voor de krant komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod, van softdrugs, cultuurbeleid, voetbal en de media tot Anne Frank.

"Ik zou zo graag van jullie houden, maar…" verduidelijkt Vandermeersch. "Ik voel veel liefde voor Nederland, maar soms maakt het land het mij ook moeilijk." Pas toen Michiel Hendryckx in De Standaard een negatieve commentaar over Nederland schreef, merkte Vandermeersch dat hij erg boos werd en automatisch in de verdediging ging. 

Hé, er is iets veranderd, ik voel meer liefde voor Nederland dan ik dacht

Wat Peter Vandermeersch zeker apprecieert bij de noorderburen is de opendebatcultuur, zelfs al wordt dat debat hard gevoerd. "Soms zeg ik mensen wel eens dat debatteren uit twee dingen bestaat, spreken én luisteren".  Nog een troef is dat Nederland zo goed georganiseerd is. 

Amsterdam is misschien te Disney, maar Brussel is vies en aan het vervallen

De hoofdredacteur van het NRC is door de jaren heen een brugfiguur geworden, die  Nederland moet uitleggen aan de Vlamingen en de Nederlanders een spiegel voorhoudt. "Ik zit inderdaad te paard op de grens", zegt Vandermeersch. Beide landen leven helaas steeds meer rug aan rug. "Ik ben nog van de generatie die naar de Nederlandse tv keek."

Meest gelezen